ANM, în alertă! Un ciclon-exploziv uriaș se apropie amenințător de România

Publicat: 13/02/2020 | 13:03

Vești sumbre de la meteorologi! Europa ar putea fi lovită de un „bomb cyclogenesis”, un fenomen meteorologic deosebit de periculos, care s-ar putea îngregistra chiar și în România, în următoarele zile.

În traducere simplă, fenomenul nu este altceva decât o ciclogeneză explozivă, un val meteorologic periculos, format din cele mai violente precipitații, precum și vânt extrem de puternic. 

Fenomenul de ciclogeneză explozivă este unul foarte rar întâlnit, asta pentru că nu se produce decât la intervale mari de timp. Din păcate, un astfel de „bomb cyclogenesis”, așa cum îl numesc specialiștii se apropie de Europa și se manifestă în vecinătatea Italiei. Meteorologii sunt de părere că fenomenul extrem numit ciclogeneză explozivă ar putea pătrunde și pe teritoriul României, în zilele ce urmează.

În termeni explicativi și pe înțelesul tuturor, ciclogeneza explozivă, denumită și bombă meteorologică, dezvoltare explozivă, ciclon cu bombă sau bombogeneză reprezintă adâncirea rapidă a unei zone de presiune joasă ciclonică extratropicală. Latitudinea are și ea un rol important, căci în funcție de punctele în care se manifestă ciclogeneza explozivă, fenomenele pe care le atrage pot fi mai violente sau mai blânde, notează meteorologii.

Îngrijorător este faptul că acest fenomen se apropie de zona Europei și, în aceste momente, se manifestă extrem de aproape de Italia. Ciclogeneza explozivă a început să se manifeste pe 12 februarie și fenomenele vor lovi mai multe regiuni până pe 17 februarie.