ANM, în alertă! Luna aprilie va fi dezastruoasă pentru unii români. Ce înseamnă blocajul anticiclonic şi cum ne va afecta pe parcursul anului

Publicat: 06/04/2020 | 09:57

Ne aflăm la începutul lunii aprilie, dar meteorologii nu dau numai vești bune. E drept că vremea se află într-un proces de încălzire, iar primăvara și-a intrat deja în drepturi, însă temperaturile ridicate și șipsa precipitațiior vor ridica, pe termen mediu și lung, alte probleme.

Săptămâna viitoare, și România va fi afectată de un blocaj anticiclonic, aceasta însemnând, în primul rând, că vremea se va încălzi, numai că vor lipsi precipitațiile. Din păcate, transmit specialiștii, vremea nu ține cu agricultura, în țara noastră, cel puțin deocamdată, fiind preconizată o secetă extremă, prelungită, dar și un accentuat proces de încălzire, temperaturile maxime până la 23-25°C (8-12 aprilie). În astfel de condiții, agricultorii anticipează că pierderile pe care le vor suferi vor fi foarte mari.

”După ce seceta pedologică (n.red. – rezerva de apă din sol are valori scăzute şi deosebit de scăzute) deja instalată la finele verii 2019 în grânarul României a fost amplificată în ultimele 6 luni de un regim pluviometric deosebit de modest, situația se va înrăutăți progresiv pe fondul lipsei totale a precipitațiilor, cel puțin până spre jumătatea lunii aprilie. La mijlocul lunii martie, starea precară a culturilor de toamnă (grâu, orz, rapiță) a fost amplificată de fenomenul de îngheț, care, în unele zone, a degradat total suprafețe extinse cu rapiță sau păioase, iar agricultorii se așteaptă la pierderi uriașe”, informează Severe Weather Alert – România.

(CITEȘTE ȘI: ANM A FĂCUT ANUNŢUL AŞTEPTAT DE TOATĂ LUMEA! SE SCHIMBĂ DIN NOU VREMEA. TEMPERATURILE CRESC VERTIGINIOS)

”Vremea se va încălzi treptat în toate regiunile”

Temperaturile maxime care urmează a se înregistra vor fi mai mari decât ar fi normal pentru această perioadă a anului, putând ajunge, în Câmpia Română și de Vest, chiar la 25 de grade Celsius.

”Pe parcursul săptămânii viitoare, contextul sinoptic în spațiul euro-atlantic va fi dominat de un blocaj anticiclonic, care nu va permite sistemelor frontale să se apropie de zona geografică a țării noastre, iar precipitațiile vor fi inexistente. Vremea se va încălzi treptat în toate regiunile, devenind mai caldă decât normalul climatologic al perioadei, iar temperaturile maxime se vor situa, în general, între 14…23°C, posibil 24-25°C în Câmpia Română și de Vest.

Notă: în cursul următoarelor 2 dimineți, local în centrul și estul teritoriului și pe arii mai restrânse în sud, se va semnala brumă și îngheț la sol”, se mai precizează pe pagina de socializare a Severe Weather Alert – România.

(VEZI ȘI AICI: ANM A FĂCUT ANUNȚUL! CUM VA FI VREMEA ÎN BUCUREȘTI DUMINICĂ + PROGNOZA PENTRU SĂPTĂMÂNA VIITOARE)