ANM, în alerta! Canicula pune stăpânire pe România. Pe ce dată începe

Publicat: 08/06/2020 | 16:33

Începutul lunii iunie s-a dovedit a fi capricios, în ceea ce privește fenomenele atmosferice, specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie emițând mai multe informări și avertizări meteo care au vizat foarte multe zone ale țării. Urmează o perioadă în care canicula va pune stăpânire pe România.

A fost vorba despre instabilitate atmosferică accentuată, vijelii, cantități mari de precipitații și chiar grindină. Acum, ne pregătim pentru o vreme caldă, iar mercurul din termometre va urca vertiginos. Iar surpriza vine… din Rusia.

”Saptamana viitoare, caldura vine din Rusia…

O animatie realizata pe Tropical Tidbits, in care putem observa aerul cald transportat de circulatia estica dinspre Rusia spre Europa. Acest tipar este unul relativ comun pe timpul verii de la noi.

O data cu schimbarea climei, putem observa aparitia tot mai rara a acestei circulatii pe timpul iernii si cresterea numarului de cazuri cand aerul de origine tropicala soseste in tara noastra prin intermediul acestui tip de circulatie. Aerul cald va incepe sa soseasca o data cu inceputul saptamanii viitoare”, a fost mesajul postate pe pagina de Facebook a grupului ”Prognoze Meteo – Vremea în România”. (CITEȘTE ȘI: ANM A EMIS PROGNOZA. CUM VA FI VREMEA ÎN BUCUREȘTI ÎN URMĂTOARELE DOUĂ ZILE)

ANM în alertă. Fenomenele meteo extreme, semnal al încălzirii globale

Climatologul Roxana Bojariu a vorbit, acum câteva zile, despre fenomenele extreme din această perioadă și a precizat că acestea au o intensitate sporită.

În ceea ce privește vara care urmează, climatologul a transmis că ar putea fi una cu temperaturi foarte ridicate și este posibil să avem chiar și… tornade.

„Dacă vorbim de fenomene extreme, chiar dacă sunt normale pentru perioada din an, intensitatea lor este mult mai mare decât cea cu care eram obișnuiți în umră cu câteva decenii. Ați văzut covorul de grindină care acoperă zone destul de întinse. Cantitatea de precipitații tinde să creeze mai mereu inundații. Lucrurile acestea sunt un semnal al efectului încălzirii globale la scările noastre regionale și locale”, a declarat la Gândul LIVE Roxana Bojariu, climatolog. (VEZI ȘI AICI: ANM, AVERTIZARE DE ULTIMĂ ORĂ. A FOST EMIS COD GALBEN PENTRU MAI MULTE ZONE ALE ȚĂRII: ”DESCĂRCĂRI ELECTRICE, VIJELII ȘI…”)