ANM, avertizări în lanţ! Vară istorică în România. Aproape toată ţara e sub cod portocaliu

Publicat: 14/06/2020 | 10:58

Administrația Națională pentru Meteologie a emis o nouă avertizare de tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată pentru cea mai mare parte a țării.

Numai cinci județe și Capitala rămân sub cod galben. Este vorba despre Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu și Ilfov. De asemenea, zone din Constanța și Tulcea din apropierea litoralului vor fi sub cod galben. Codul portocaliu este valabill de astăzi, de la ora 13:00, până la în 15 iunie, la ora 03:00.

Citește și: ANM, prognoză meteo specială pentru Bucureşti! Vremea se schimbă radical: averse torenţiale şi descărcări electrice

Ploaie, grindină și vânt puternic

Mai mult, ANM anunță cantități de apă însemnate, grindină, intensificări puternice ale vântului, vijelii. În după-amiaza zilei de duminică și în prima parte a nopții de duminică spre luni, în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Moldova și local în Muntenia, Dobrogea și Oltenia vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp.

Vor fi căderi de grindină de medii și mari dimensiuni, vijelii, intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 70…80 km/h) și frecvente descărcări electrice, avertizează meteorologii.

Nu uita de: A murit polițistul din Olt infectat cu virusul COVID-19. Soția și fiica lui erau și ele pozitive

După ce expiră codul portocaliu, toată țara va fi sub cod galben de instabilitate atmosferică până marți la ora 10.00. De altfel, meteorologii spun că în cursul săptămânii viitoare gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat în cea mai mare parte a țării.

Prognoza pentru București

Administrația Națională de Meteorologie a emis o prognoză meteo pentru municipiul București valabilă din 14 iunie ora 10, până pe 16.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, posibil, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă ce se vor acumula în intervale scurte de timp, vor depăși 15…20 l/mp, iar până marți dimineața (16 iunie) se pot totaliza 40..45 l/mp. Temperaturile maxime vor fi de 29…30 de grade în după-amiaza zilei de duminică, 14 iunie și 24…25 de grade luni, 15 iunie. Temperaturile minime se vor situa între 15 și 18 grade.

Imagine de Oimheidi de la Pixabay