ANM anunță temperaturi istorice de Crăciun și de Revelion în România. Nu s-a mai întâmplat așa ceva

Publicat: 16/12/2019 | 09:20

Au mai rămas doar câteva zile pe la sărbătorile de iarnă, iar Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță temperaturi istorice de Crăciun și de Revelion.

Miercuri, prima zi de Crăciun vom avea temperaturi cu 15 grade mai ridicate faţă de normalul perioadei calendaristice în care ne aflăm. Cerul va fi variabil, vântul va sufla slab şi moderat, iar valorile maxime vor fi cuprinse, în general, între 9 şi 20 de grade.

La Târgovişte, vom avea 21 de grade Celsius, iar în Ploieşti se vor înregistra 20 de grade Celsius. Meteorologii ne spun, însă, că toată săptămâna viitoare va fi caldă, dar și în primele zile din 2020.

Vortexul polar aduce temperaturi de -90 de grade Celsius

Vortexul polar trece prin schimbări radicale în perioada următoare, iar acest lucru se va reflecta asupra vremii, susțin meteorologii de la Severe Weather Europe. Iar modificările vor fi simțite chiar din această iarnă.

Potrivit experților, vortexul polar s-a lovit de provocările aduse de valorile de presiune și temperatură. Încălzirea stratosferei a creat numeroși factori care au dus la instabilități.

„Vortexul a fost slăbit de încălzirea stratosferei, însă a supraviețuit și se va răzbuna”, au precizat meteorologii.

Însă, valul de încălzire se va liniști în următoarea perioadă, motiv pentru care nu va mai afecta nici vortexul polar. Acesta din urmă va crește în putere și în intesitate, devenind tot mai rece și mai periculos. În mijlocul vortexului, temperatura va ajunge și la -90 de grade, aproape de cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată pe glob.