ANM anunță cea mai atipică iarnă din ultimii 60 de ani. Fenomenul foarte rar care se va întâmpla în ianuarie

Publicat: 04/01/2021 | 16:55

Directorul Administrației Națională de Meteorologie, Elena Mateescu, a vorbit într-un interviu despre schimbările de temperatură și prognoza meteo din luna ianuaria care va fi complet altfel decât suntem obișnuiți.

Totodată, meteorologul spune că nu se pune problema ca în România ca cele patru anotimpuri să se transforme în două, din punct de vedere al temperaturilor și precipitațiilor.

„De la ora 14, până mâine dimineață la ora 8 va fi în vigoare o avertizare meteorologică de Cod Galben de ploi în toată țara, dar mai ales în partea de Vest și Nord al Olteniei, Nordul Munteniei și Sudul Banatului, zone unde se vor acumula cantități de apă ce pot depăși local 25 – 30 de l/mp și izolat 40 – 60 l/mp.

La munte vor fi precipitații mixte, la altitudini de peste 1700 m în Carpații Meridionali și de Curbură vor predomina ninsorile. Se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va sufla tare, în general cu viteze de 60 – 80 km/h, viscolind ninsoarea și determinând semnificativ scăderea vizibilității.

„Va ninge abudent”

De la ora 18, din această seară și până mâine la ora 8, discutăm de o avertizare meteorologică de Cod Portocaliu pentru zona Carpaților Meridionali la altitudini mai mari de 1700 m acolo unde va ninge abundent, vântul va înregistra rafale de 80 – 110 km/h, viscolind puternic și troienind zăpada, determinând scăderea vizibilității sub 50 m.

Din punct de vedere termic, rămânem pe un fond de vreme caldă, pentru că astăzi, vom putea consemna temperaturi maxime la scara întregii țări, în special între 3 până la 13 grade Celsius. La ora 12 înregistrăm deja 12 grade Celsius la Călărași și Cernavodă, 9 grade la București.

Și în următoarea săptămână, până spre finalul acesteia, temperaturile rămân în continuare mai mari față de perioada din calendar, luând în considerare atât maximele, cât și minimele. Discutăm de temperaturi maxime, la scara întregii țări, între 4 – 13 grade Celsius, cele mai ridicate valori în special în Sudul și Sud-Estul țării și minime între minus 3 grade, până la 7 grade Celsius.

Din punct de vedere pluviometric, astăzi și mâine va ploua în cea mai mare parte a țării așa cum și estimarea metorologică indica valori peste norme”, a declarat Elena Mateescu.

Cea caldă lună decembrie

„4 anotimpuri cu siguranță vom avea. Ce putem să spunem la nivelul anotimpului de iarnă, observăm o tendință către ierni mai blânde din punctul de vedere al regimului de temperaturi, dar care nu exclud intervale cu vreme severă, așa cum se va întâmpla și în această noapte, în zona de munte înaltă, acolo unde viscolul va fi unul puternic, stratul de zăpadă unul consistent, astfel încât să discutăm de un episod care, la acest moment nu e de scurtă durată, dar este caracteristic perioadei din calendar.

Cu siguranță, și iarna 2020 – 2021 aduce în atenție, pentru prima lună din decembrie 2020, cea mai caldă lună decembrie din ultimii 60 de ani din țara noastră. Vom vedea cum vor evolua lucrurile în a doua lună de iarnă, luna ianuarie, cea mai rece lună a anului și a iernii în țara noastră. Cert e că, cel puțin până în spre finalul primei decade a acestei luni, regimul de temperaturi este unul mai ridicat decât în mod obișnuit” a mai spus meteorogul pentru dcnews.ro.

Citește și: Avertizare ANM. Cod galben de ploi în toată țara