ANM a schimbat radical prognoza. Nu am scăpat: În ce dată exactă vine iarna în România

Publicat: 18/01/2020 | 15:49

Administrația Națională de Meteorologie informează că vremea intră într-un porce de răcire, iar asta – ținând cont de calendar – nu ar trebui să mire pe nimeni. Cel puțin în București, iarna nu și-a intrat încă în drepturi, dar asta nu înseamnă că primăvara se grăbește să intervină în decor.

Meteorologii au anunțat, în repetate rânduri, că ne confruntăm cu o iarnă care iese din tipare, precipitațiile fiind mult mai reduse decât ar fi normal pentru această perioadă, iar mercurul din termometre nu a coborât conform așteptărilor. Totuși, nu înseamnă că anotimpul rece devine doar o amintire. Conform previziunilor făcute de specialiști, în prima parte a lunii februarie – ziua de 10 februarie fiind un punct de reper, în acest sens – ne putem aștepta la o evoluție a vremii care să se apropie de… normalitate.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993-2016. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Specialiștii ANM transmit că vom avea parte de precipitații în cantități apropiate de normalul perioadei, chiar cu o tendință ”ușor deficitară”. Mediile valorilor termice vor fi apropiate de normalul săptămânii în zonele de munte și se vor situa, în general, ușor peste limitele specifice perioadei în restul zonelor.