ANM a schimbat prognoza. Se întoarce iarna în România. Pe ce dată exactă se va întâmpla acest lucru

Publicat: 28/03/2020 | 12:49

Românii sunt sfătuiți să țină geamurile închise în următoarea perioadă, un val de praf străbătând țara noastră. Dar nu este vorba numai de asta, în context meteorologic. În umătoarele zile, vremea se va răci accentuat, a anunțat directorul ANM.

Meteorologii anunță că în următoarele zile, cantitatea de particule fine va depăși chiar și de 10 ori limitele normale, iar efectele vor fi resimțite, îndeosebi, în sudul și centrul țării. Din această cauză, geamurile ar trebui să fie mai mult închise până pe data de 29 martie, transmit specialiștii ANM. Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologiei  – Elena Mateescu – a declarat, vineri că vremea va intra în următoarele ore într-un proces semnificativ de schimbare. Mercurul din termometre va coborî simțitor, iarna având încă putere în această perioadă a anului.

„Dacă până marți ne vom mai bucura, cei care putem să ieșim afară, acolo unde avem activitate operativă și este nevoie să fim prezenți, de temperaturi maxime cuprinse între 11 și 19 grade, de marți și chiar miercuri temperaturile vor scădea semnificativ, începând din partea de vest a țării”, a spus Elena Mateescu, potrivit antena3.ro.

”Luna martie este cea mai capricioasă lună a primăverii”

Nu pot fi excluse anumite manifestări severe ale vremii, iar oamenii nu ar trebui să fie foarte surprinși. Luna martie este o lună ”capricioasă”, o lună de tranziție, mai spune directorul ANM.

”Iată că doar la doi ani distanţă avem un alt episod care ne aminteşte că în sezoanele de tranziţie nu trebuie să excludem şi manifestări de vreme extremă. Până la urmă, luna martie este cea mai capricioasă lună a primăverii, face trecerea către sezonul cald şi de aceea iată că nu sunt excluse astfel de episoade în contextul în care vorbim de o creştere a frecvenţei meteorologice extreme, cu o mai mare amplitudine mai ales în sezoanele de tranziţie, în primăvară sau în toamnă”, a explicat, într-un interviu acordat dcnews.ro, Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

(VEZI ȘI AICI: ANM, ANUNŢ TERIFIANT! NU DESCHIDEŢI FERESTRELE! UN NOR DE PRAF ASIATIC VA AJUNGE DEASUPRA ROMÂNIEI)