ANM a modificat prognoza! Se întoarce iarna în România. În ce zona va ninge ca în mijlocul iernii

Publicat: 04/05/2020 | 11:10

Deși ne aflăm în primele zile ale lunii mai, iar temperaturile au crescut simțitor, specialiștii avertizează că vremea va avea și unele manifestări neașteptate, în unele zone înregistrându-se chiar valori negative ale temperaturii.

Un ciclon de origine mediteraneeană afectează și România, urmând a se îndrepta către Turcia, însă un anticiclon instalat în zona Marii Britanii va face ca temperaturile să scadă, încetul cu încetul, un val de aer rece coborând către Europa de Est. În astfel de condiții, vremea se va răci – începând cu noaptea de marți spre miercuri -, iar minimele vor deveni negative, la munte, acolo unde vor fi înregistrate ninsori. Nu vor lipsi intensificările vântului, iar la munte vor fi înregistrate rafale de până la 100 km/h.

”Începem săptămâna sub influența ciclonului de origini Mediteraneene care pe parcursul zilei de mâine, va începe să se retragă spre zona Turciei. În același timp, un anticiclon de blocaj se instalează în zona Regatului Unit și provoacă o coborâre de aer rece către Europa de Est. Astfel, începând cu noaptea de marți spre miercuri, vremea va intra în proces de răcire în toate regiunile țării. Minimile vor deveni negative la munte, unde va ninge, și aproape de valoarea de 0°C în majoritatea zonelor.

Vântul va fi un fenomen de risc prin urmare, și va prezenta intensificări odată cu sosirea masei de aer rece cu viteze cuprinse între 70-80 km/h în Moldova, sud-vestul Olteniei și Maramureș. Viteze de peste 100 km/h se vor înregistra în zonele montane. Acesta se va domoli de vineri”, transmit specialiștii.

(CITEȘTE ȘI: ANM, AVERTIZĂRI IMPORTANTE! COD PORTOCALIU DE FENOMENE METEO PERICULOASE)

”Furtunile vor continua”

În partea de sud a țării vor fi înregistrate, în continuare, precipitații, însă vremea se va încălzi începând cu ziua de vineri, atunci când în țara noastră va pătrunde o masă de aer cald.

”Furtunile vor continua, pe arii mai restrânse însă, în sud și se vor intercala cu intervale de precipitații însemnate pe arii extinse, specifice sezonului rece.

Începând cu ziua de vineri, o masă de aer cald va pătrunde în țară noastră și temperaturile vor fi în creștere. În week-end vremea se așteaptă a fi frumoasă în majoritatea regiunilor. Revenim pe parcursul săptămânii cu actualizări dacă este necesar, așa cum am făcut-o până acum”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a grupului ”Vremea în România. Prognoze, analize”.

(VEZI ȘI AICI: ANUNȚUL METEOROLOGILOR: TEMPERATURI SCĂZUTE ȘI…)