ANM a emis de 79 de ori cod roșu! România, lovită de fenomene meteo extreme

Publicat: 22/12/2019 | 10:31

Administrația Națională de Meteorologie a emis – în acest an – nu mai puțin de 4592 de avertizări meteo, iar 79 dintre acestea de cod roșu. Schimbările climaterice, la nivel global, afectează și țara noastră, iar Elena Mateescu, directorul ANM, spune că fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai frecvente.

România nu face excepție, transmite directorul ANM, indiferent de perioada anului care este luată ca punct de reper.

”Peste tot în lume vorbim de fenomene meteorologice extreme, indiferent în ce perioadă a anului ne aflăm. Din păcate, la nivel mondial, acestea sunt din ce în ce mai frecvente. România nu face excepție”, a declarat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

Frecvența fenomenelor extreme este în creștere

Conform informațiilor transmise de directorul ANM, fenomenele meteo extreme vor deveni o ”obișnuință”. Iar din punct de vedere statistic, numărul foarte mare de avertizări nowcasting și codurile emise de meteorologi confirmă această concluzie.

”O confirmăm și prin statistica numărului de mesaje de vreme severă imediată sau mesaje generale de atenționări, avertizări de fenomene, indiferent de sezonul în care ne aflăm. Și aici aș menționa cele 99 de avertizări meteorologice generale, care au fost emise în acest an față de anul anterior, 77 de atenționări, și 4592 de avertizări meteorologice de vreme severă imediată, acele avertizări de tip nowcasting, cu anticipație de până la șase ore, dintre care 79 de COD ROȘU! Acest lucru nu face decât să confirme creșterea de la an la an a frecvenței acestor tipuri de fenomene. Și nu numai a frecvenței, ci și a intensității acestora”, a precizat Elena Mateescu, potrivit dcnews.ro.