ANM a emis cod galben și portocaliu de viscol și vijelii! Pe ce zone va pune stăpânire iarna

Publicat: 22/02/2020 | 14:22

După câteva zile splendide în aproape toată România, se pare că iarna revine și pune stăpânire pe unele dintre zonele țării! Specialiștii Administraței Naţionale de Meteorologie (ANM) au emis astăzi un cod galben și altul portocaliu de viscol și vijelii! În rândurile de mai jos, descoperiți care sunt regiunile vizate de atenționările meteorologilor.

Citește și: Prognoza meteo pentru București! Meteorologii au vești bune

Cod galben și portocaliu de viscol și vijelii în unele zone din România

Oficialii de la ANM au anunțat cod galben privind intensificări ale vântului, valabilă de duminică dimineaţă, pentru zona montană, însă începând de duminică seară cea mai mare parte a ţării va intra sub incidenţa acestui cod. Tot de atunci, în zona de munte va fi cod portocaliu de vânt puternic şi temporar viscol.

“În intervalul menţionat – între orele 6:00 şi 18:00 – vântul va avea intensificări la munte, iar la altitudini de peste 1.500 m rafalele vor atinge 80…90 kilometri pe oră. În a doua parte a zilei, în nordul Carpaţilor Orientali va ninge viscolit”, arată ANM, relatează jurnaliștii de la news.ro.

De asemenea, au mai spus meteorologii, intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50-55 kilometri pe oră, vor fi şi în nord-vestul ţării. În plus, o altă atenţionare de cod galben va fi valabilă de duminică, de la ora 18:00, până luni, la ora 18:00, când intensificări ale vântului vor fi în cea mai mare parte a ţării.

“Din seara zilei de duminică, 23 februarie, vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a ţării. La munte vor fi rafale de 80…100 kilometri pe oră, iar în Transilvania, Moldova, Maramureş şi nordul Crişanei viteza vântului va atinge 65…80 kilometri pe oră şi pe arii restrânse 85…90 kilometri pe oră. În celelalte regiuni vor fi intensificări locale şi temporare, în special pe parcursul zilei de luni (24 februarie), cu viteze în general de 55…70 kilometri pe oră”, au mai spus  meteorologii, conform sursei citată mai sus.

În aceeaşi perioadă, se vor înregistra precipitaţii pe arii extinse şi în general moderate cantitativ în regiunile nordice şi centrale unde vor fi mai ales ploi, iar la munte, cu precădere la altitudini mari, treptat vor predomina ninsorile.

Codul portocaliu de viscol intră în vigoare mâine, 23 februarie, începând de la ora 20:00 și este valabil până luni, 24 februarie, la ora 18:00. Atenționarea este valabilă pentru zona montană vor fi intensificări susţinute ale vântului, temporar viscol şi vizibilitate redusă.

“În intervalul menţionat, în zona montană vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de peste 110…130 kilometri pe oră. Temporar va ninge viscolit, diminuând semnificativ vizibilitatea, la început în Carpaţii Orientali, apoi şi în restul zonei montane, la altitudini în general de peste 1.600 m”, au mai dezvăluit angajații de la ANM.