Angela Ghiorghiu, revoltată din cauza indiferenței cu care e tratată: „Nu am fost invitată să interpretez niciun rol de operă în România”

Publicat: 20/06/2021 | 18:30

Angela Ghiorghiu, sporană română, este una dintre cele mai renumite cântărețe de operă din lume. Cu toate acestea, artista este profund mâhnită de faptul că în cariera pe care și-o desfășoară de 31 de ani, nu a fost invitată de nicio instituție culturală sau de vreun festival din România pentru a cânta. În lumina acestor evenimente, renumita soprană se întreabă dacă mai are sens să spere la o schimbare. 

În urmă cu 31 de ani, Angela Ghiorghiu avea primul și ultimul spectacol de operă pe o scenă din România. Era un spectacol diplomă-examen de absolvire a Universității de Muzică din București, pe scena Operei Naționale din Cluj.

” În afara câtorva concerte sau recitaluri, majoritatea cu scop caritabil, în cariera mea începută acum 31 de ani nu am fost invitată să interpretez niciun rol de operă în România, nu am fost invitată de nicio instituție de cultură sau festival să cânt în țara mea natală.
În mod regretabil, instituțiile de cultură din România nu au știut niciodată să își susțină, să își promoveze și să își respecte artiștii cu adevărat valoroși, să se mândrească cu ei, așa cum văd că se întâmplă peste tot în lume pentru colegii mei, care sunt invitați să cânte anual în țările lor de origine (în Franța, America, Rusia, Germania, Anglia, Italia etc).

„Peisajul cultural din România e inundat de prea multă mediocritate”

Cultura este oglinda și cartea de vizită a unei națiuni, atât în respectiva societate cât și în lume, însă cu tristețe observ că peisajul cultural și media din România este astăzi, posibil mai mult ca oricând, inundat de mult prea multă mediocritate, de prost gust și de ignoranță.
Cultura în România este un subiect prea puțin interesant și prea puțin profitabil pentru autorități sau pentru oamenii cu funcții în acest stat… cred că nu există astăzi nici măcar un singur om politic român cu adevărat pasionat sau sincer preocupat de un act cultural/artistic, indiferent de natura acestuia. Mai merită să sper că se va schimba ceva vreodată în acest sens?” , este mesajul scris de Angela Ghiorghiu pe Facebook.
Angela Gheorghiu a fost distinsă cu 5 premii Gramophone, cel mai recent pentru discul Madama Butterfly în 2009. A primit numeroase premii precum: Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique în Franța, Cecilia Prize în Belgia, premiul Musica e dischi în Italia, Foreign Lyric Production Award, United States Critics’ Award, Deutscher Schallplattenpreis, International Classical Music Award, arată Wikipedia.o

VEZI ȘI ANDREEA RAICU S-A AFIȘAT FĂRĂ STROP DE MACHIAJ! MESAJUL PE CARE L-A TRANSMIS TUTUROR FEMEILOR. „ AȘA ARAT EU CÂND MĂ TREZESC”

Sursă foto: facebook.com