Angajații Centrului de Transfuzie Craiova care vindeau sânge ca la piață, condamnați cu suspendare. Ei pot profesa în continuare

Publicat: 18/12/2019 | 12:33

Curtea de Apel Craiova a finalizat judecarea apelurilor celor doi angajați de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova, acuzați că vindeau sângele ca la piață, cu sume cuprinse între 50 și 100 de lei punga. (VEZI AICI: SAMSARII DE SÂNGE)

Instanța a respins, marți, apelul procurorilor și a dispus ca cei doi să poată profesa în continuare. Mihaela Georgineta Oprişan, de 33 de ani, registrator la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova și partenerul ei, Cosmin Cristian Magaon, de 24 de ani, au fost judecați pentru luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită, după ce ar fi vândut sânge necesar pacienților pentru transfuzii și rămân cu pedepsele primite la Tribunal, respectiv câte trei ani de închisoare cu suspendare și 80 de zile de muncă în folosul comunității.

Sentința este definitivă

Curtea de Apel Craiova a anunțat, luni, sentința definitivă în cazul angajaților de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova: „Respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Admite apelurile declarate de inculpaţii Oprişan Mihaela Georgineta şi Magaon Cristian Cosmin. Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată şi rejudecând, Înlătură pedeapsa complementară aplicată inculpaţilor, constând în interzicerea dreptului de a exercita profesia de asistent medical generalist. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei, care nu contravin prezentei hotărâri. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 17.12.2019”, după cum se arată în încheierea de ședință a instanței. (CITEȘTE ȘI: CINE NU POATE DONA SÂNGE. VEŢI FI UIMIŢI DE CÂTE CATEGORII DE PERSOANE SUNT EXCLUSE DE LA DONARE)

Rămân cu pedepsele primite la Tribunalul Dolj

Cei doi rămân cu pedepsele primite pe 2 mai, la Tribunalul Dolj – câte trei ani de închisoare cu suspendare și 80 de zile de muncă în folosul comunității: „Condamnă pe inculpata OPRIȘAN MIHAELA GEORGINETA la 3 ani închisoare Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Craiova şi DGASPC Dolj pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare.(…) Condamnă pe inculpatul MAGAON CRISTIAN COSMIN la 3 ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani”.

Profitau de disperarea oamenilor

Anchetatorii au descris în rechizitoriu cum cei doi vindeau sângele cu sume între 50 şi 100 de lei pentru o unitate (400 ml).

„Profitând de starea de disperare şi derută a rudelor care ar da orice în schimbul obţinerii sângelui necesar salvării bolnavului, discuţia era condusă în aşa manieră încât aparţinătorul trăgea singur concluzia că, în schimbul unor sume de bani, pacientul poate beneficia de sângele necesar, acest lucru fiind facilitat, bineînţeles, de faptul că aparţinătorii pacienţilor erau într-o situaţie disperată, determinată de starea gravă a rudelor lor internate“, au precizat procurorii doljeni.