Andrei Ungureanu, câștigătorul iUmor, a absolvit doar opt clase. În școală, “Omul cu Tourette” a suferit mai multe traume

Publicat: 22/12/2020 | 12:08

Andrei Ungureanu, câștigătorul “iUmor” de anul acesta, a absolvit doar opt clase, după ce a decis să nu mai meargă la școală. Acest lucru s-a întâmplat pentru că și-a dorit să nu mai fie supus unor traume din partea profesorilor și a colegilor săi care aveau o atitudine batjocoritoare față de el și boala de care suferă. Sindromul Tourette este “maladia care te face să înjuri” în mentalitatea colectivă, însă, potrivit specialiștilor, acesta reprezintă o tulburare ereditară neuropsihiatrică, ce apare în copilărie și este caracterizată de  ticuri polimorfe vocale şi motorii care se modifică frecvent.

Andrei Ungureanu, câștigătorul “iUmor”, a absolvit doar opt clase

Conform declarațiilor sale, Andrei Ungureanu a hotărât să abandoneze școala la câteva luni după ce reușise să fie admis la un liceu bun din orașul natal. “Omul cu Tourette”, așa cum s-a autointitulat, a frecventat cursurile clasei a IX-a doar un semestru și a mărturisit că a trăit mai multe traume în școlile în care a învățat. Câștigătorul “iUmor” a precizat că a fost victima bullying-ului și a profesorilor care nu au reușit să înțeleagă și să accepte boala de care el suferă.

“Pentru mine, școala a fost un subiect închis. În al doilea semestru din clasa a IX-a, m-am lăsat de școală. A contat în alegerea acestei decizii și faptul că aveam sindromul Tourette, dar și alte lucruri. Voiam să fac complet altceva. Eu nu am învățat nimic de la școală. M-am autoeducat pe ceea ce voiam eu să fac, și anume programare. (…). Eram criticat, judecat, lăsat deoparte. Nu mi-am pierdut prieteni, dar oamenii care nu știau ce înseamnă sindromul Tourette îmi spuneau: ”Băi, dar sughiți?”. Toți îmi spuneau să nu mai fac așa. Ei nu înțelegeau că eu nu pot să controlez aceste ticuri verbale și musculare. Asta se întâmpla și la școală, chiar de la profesori. Profesorii erau niște comuniști. Nu mă acceptau. Credeau că o fac intenționat. Elevii râdeau de mine pe tema asta. Mă imitau”, a povestit Andrei Ungureanu pentru Adevărul.

Nu rata: Povestea emoționantă a câștigătorului iUmor! Când a descoperit că suferă de sindromul Tourette

Omul cu Tourette, angajat într-un call center

Cu un asemenea diagnostic, Andrei Ungureanu și-a găsit mai greu un loc de muncă. Și, deși sună a glumă… în realitate, el a lucrat într-un call center timp de trei ani. El a spus că, atunci când simțea că îi vine să înjure, apăsa butonul mute. Desigur, au fost și momente în care a înjurat în receptor, însă, ulterior, și-a cerut scuze și i-a mărturisit celui aflat la capătul celălalt că suferă de sindromul Tourette. Tânărul a mai subliniat că unii dintre oameni i-au înțeles situația, alții, nu. În clipul de mai jos, puteți să vedeți numărul necenzurat al lui Andrei Ungureanu din finala “iUmor” 2020, pe care a câștigat-o.