Anchetă penală DNA, în cazul împușcării ursului Arthur. Momentan nu este vizat niciun vinovat

Publicat: 11/05/2021 | 11:38

Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunță că a deschis o anchetă penală în cazului ursului Arthur, care ar fi fost împușcat de un prinț austriac în județul Covasna. Mai mult, incidentul a și în atenția Comisiei Europene.

Dosarul nu vizează o persoană anume pentru că procurorii au nevoie de timp pentru a aduna documente, dar există suspiciuni de abuz în serviciu cu obtinerea de foloase materiale pentru sine sau altul.

Totodată, Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, a declarat luni că analizează acuzațiile care vin din partea unor ONG-uri potrivit cărora un prinț din Liechtenstein a ucis un urs de talie mare în România într-o partidă de vânătoare de trofee care ar fi avut loc într-o arie protejată.

Ce susțin activiștii de mediu

Activiștii de mediu de la Agent Green, ONG-ul românesc care a făcut public cazul ursului Arthur, susțin că prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a venit în România în martie și a împușcat un urs brun de 17 ani într-o arie naturală protejată, sub pretextul că avea o derogare, care însă fusese dată însă pentru eliminarea unui alt urs.

Mai mult, Agent Green acuză Ministerul Mediului că nu a făcut suficiente eforturi pentru a administra și a proteja ariile din programul Natura 2000, inclusiv zona în care ar fi avut loc incidentul.

Guvernul român a lansat o anchetă în legătură cu uciderea ursului, în timp ce prințul, de profesie doctor, care trăiește într-un castel din Austria, spune că nu vrea comenteze acuzațiile care i se aduc.

Vânătoarea pentru trofee este ilegală în România, iar urșii bruni sunt protejați prin directiva UE referitoare la habitate, care interzice vânarea de animale sălbatice în afara unor circumstanțe excepționale, reamintește Politico, citat de Digi24.