Am aflat data exactă când expiră starea de urgență în România. Când vom putea ieși din nou din casă, fără declarație

Publicat: 07/04/2020 | 08:48

În România, starea de urgență a intrat în vigoare pe data de 16 martie. Președintele Klaus Iohannis a decretat această stare de urgență în contextul crizei coronavirusului care afectează și țara noastră, iar anunțul inițial s-a referit la o perioadă de 30 de zile, conform prevederilor legale.

Ieri a fosty făcut anunțul conform căruia starea de urgență se prelungește cu încă 30 de zile pe teritoriul României, iar în funcție de evoluția crizei medicale s-ar putea prelungi sau nu. Dacă efectuăm un calcul elementar, observăm că această stare de urgență la nivel național ține până pe data de 14 mai, intrând în vigoare pe data de 16 martie și fiind vorba despre 60 de zile.

În consecință, 14 mai va fi ultima zi de stare de urgență. Iar românii ar putea să iasă din casă fără a mai completa declarația pe propria răspundere și să se bucure de faptul că viața reintră, încetul cu încetul, în normalitate. Dar discutăm doar teoretic, pentru că totul va depinde de felul în care va evolua pandemia de coronavirus. Președintele Iohannis va putea prelungi cu încă 30 de zile starea de urgență dacă situația medicală o va impune.

(CITEȘTE ȘI: VA ÎNGHEȚA ANUL ȘCOLAR DIN CAUZA CORONAVIRUSULUI? LUDOVIC ORBAN A FĂCUT ANUNȚUL OFICIAL)

Klaus Iohannis: ”Va fi nevoie de prelungirea stării de urgență”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, ieri, că starea de urgență se va prelungi – ținând cont de contextul medical – cu încă 30 de zile. Totodată, Klaus Iohannis a anunțat că în România vor ajunge aproximativ 2,5 milioane de măști chirurgicale, precum și 50.000 de combinezoane pentru medici.

„La început a fost un pic complicat de procurat materiale de protecție. Iată că avem deja primele rezultate semnificative ala măsurilor luate de Guvern. Primim 2,5 milioane de măști pentru medici, aproximativ cinci milioane pentru forțele de ordine, aproximativ opt milioanae care vor ajunge la populație. Vor veni în zilele imediat următoare aproximativ 500.000 de combinezoane pentru medici. Am decis ca România să trimită o echipă de 11 medici şi asistenţi medicali în Italia. Vor merge în zona Milano. Vor pleca marți. Prin această epidemie, avem o criză care nu este doar o criză de sănătate publică. Va fi nevoie de o creştere semnificativă a bugetului de stat. Vom avea o situaţie complicată a bugetului. Însă, trăgând linie și adunând, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. Am cerut Guvernului să vină cu propuneri. În cursul săptămânii vom elabora decretul, săptămâna viitoare voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgență cu încă o lună de zile”, a mai anunțat Klaus Iohannis.

(VEZI ȘI AICI: O FEMEIE DE 48 DE ANI, FĂRĂ ALTE AFECȚIUNI MEDICALE, A FOST RĂPUSĂ DE CORONAVIRUS ÎN DOAR 4 ZILE: ”VIAȚA NOASTRĂ A FOST DISTRUSĂ…”)