Alunecare de teren în Vâlcea, mai multe gospodării evacuate. Primar: „Se aud zgomote ciudate”

Publicat: 24/06/2021 | 16:49

Mai multe persoane au fost evacuate aseară din propriile locuinţe ameninţate de o alunecare de teren. Totul s-a petrecut în comuna Roşiile din judeţul Vâlcea. Întreaga noapte au intervenit pompierii şi poliţiştii.

Alunecarea a avut loc la ora 19:54, în comuna Roșiile, sat Cherăști. În pericol au fost patru gospodării, dintre care una nelocuită.

În cele trei gospodării locuite se aflau patru persoane adulte (trei locatari și o persoană care se afla într-o gospodărie cu scopul de a ajuta la evacuare) care au fost evacuate de către autoritățile locale, acestea fiind în afara oricărui pericol.

„În curtea mea sunt gropi de 4 metri”

Autoritățile au adus, joi, o dronă în zonă, pentru a vedea cat de mare este pericolul. Se pare că alunecarea se întinde pe 1,5 kilometri.

Localnici se tem că alunecarea de teren nu s-a oprit

Oamenii sunt speriați, pentru că terenul continuă să o ia la vale. O parte din pădurea localităţii a fost deja înghiţită de pământ.

(VEZI ȘI: DEZASTRU ÎN PRAHOVA! ALUNECAREA DE TEREN ÎNAINTEAZĂ, IAR 130 DE OAMENI AU FOST EVACUAȚI)

„A fost ceva surprinzător. Eu am fost anunţat. În câteva ore a plecat pământul pe o distanţă de 2 kilometri. În curtea mea sunt gropi de 4 metri”, spune Cristi Staicu. Un alt vecin povesteşte clipele de groază.

„M-a sunat soţia că a plecat dealul. Mi-a spus să vin acasă că sunt animale. Sunt bătrâni.

– Sunteți în pericol de evacuare? 

– Da! Tot ce am agonisit până la 43 de ani se duce pe apa sâmbetei”, spune acesta.

„Situația este grea”

Autoritățile sunt în continuare în alertă şi caută soluţii pentru a evacua persoanele aflate în pericol.

„Situația este grea în localitatea noastră. O alunecare de teren neașteptată. Sunt patru gospodării afectate și am evacuat persoanele. Azi, o comisie va evalua și restul, să vedem ce mai putem recupera”, spune edilul Constantin Dumitru. „Se aud zgomote ciudate”, mai explică primarul.

Mai multe gospodării au fost evacuate

Nu este pentru pentru prima dată când aici au loc alunecări de teren. Şi în 2004 şi  2010 au mai fost o situaţii asemănătoare. Județul Vâlcea este pe primul loc în ţară ca suprafaţă afectată de alunecările de teren.

(CITEȘTE AICI: PANICĂ PRINTRE LOCALNICII UNEI COMUNE DIN GALAŢI. PĂMÂNTUL A ÎNCEPUT SĂ SE SURPE)