Alocația pentru hrana pacienților din spitale se dublează

Publicat: 22/04/2021 | 10:08

Din luna mai, alocațiile pentru hrana pacienților internați în spitale se dublează, după votul dat de guvern în ședința de miercuri. Așadar, de luna următoare un bolnav nu va mai primi 10 lei pentru hrană, ci 20 de lei. În ceea ce privește spitalele care au resurse bugetare în afară de fondurile CNAS și de la bugetul de stat, alocația de hrană poate crește și mai mult. 

Potrivit actului normativ, începând cu luna mai 2021, alocația de hrană pentru pacienții din unitățile sanitare se va actualiza cu indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare în perioada 2018-2020, de 109,72%.

De asemenea, a fost reglementată modalitatea de majorare a alocațiilor de hrană la solicitarea conducătorului unității sanitare, cu avizul consiliului de administrație, în condițiile identificării altor surse de finanțare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate și de la bugetul de stat.

S-a reglementat ca în unitățile sanitare să nu mai existe tarife maximale în ceea ce priveşte norma de hrană.

„În termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a acestei hotărâri, unitățile sanitare publice au obligația de a afișa pe site-ul propriu nivelul alocației de hrană stabilit pentru consumurile colective, precum și orice modificare a acestora. Informațiile sunt comunicate concomitent și Ministerului Sănătății”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului

CITEȘTE ȘI DOI JANDARMI SUNT URMĂRIȚI PENAL, DUPĂ MOARTEA BĂRBATULUI DIN PITEȘTI

Sursă foto: pixabay.com