Alimente mai scumpe din cauza secetei?! “Urmează o creștere de aproape…” Când ar urma să intre în vigoare noile prețuri

Publicat: 28/04/2020 | 08:05

În România, sunt zone unde nu a mai plouat din septembrie, astfel că jumătate din suprafața agricolă este puternic afectată de secetă. În aceste condiții, potrivit reprezentanților industriei alimentare, pâinea, lactatele și carnea ar urma să se scumpească cu peste 10 % în următoarea lună.

VEZI AICI: SPECIALIȘTII TRAG UN SEMNAL DE ALARMĂ. CE ALIMENTE TREBUIE SĂ EVITĂM, ÎN TIMPUL PANDEMIEI DE CORONAVIRUS

De altfel, fermierii au anunțat încă de la începutul lunii aprilie că seceta prelungită este foarte aproape să provoace un dezastru. Pe lista scumpirilor sunt și produsele de morărit, de panificație și toate cele de origine animală.

Furajele s-au scumpit deja, dar urmează scumpiri și mai mari. Furajul de pui de la 1,4 e acum undeva la 1,52, prețul mediu. Creștere de aproape 10 la sută. Prețul unei carcasei  de pui e undeva la 6,5 lei/kilogram preț de abator și va ajunge undeva la 7,6 lei pe kilogram”, a declarat Puiu Ilisei, crescător de pui, potrivit antena3.ro.

BENEFICII. O femeie a pus din greșeală bicarbonat de sodiu în sticla de săpun lichid. Mare a fost mirarea după câteva clipe

PSD a cerut Guvernului să declare stare de calamitate naturală

Pe 10 aprilie, PSD a avertizat că, din cauza secetei, este iminentă o criză alimentară în România! Social-democrații au cerut Guvernului să declare stare de calamitate naturală, să acorde vouchere fermierilor şi să accelereze investiţiile în sistemele de irigaţii.

NU RATA: CARE SUNT, DE FAPT, CELE 10 ALIMENTE CARE NU EXPIRĂ NICIODATĂ. SECRETUL DIN SPATELE PREZERVĂRII

Pe lângă măsurile propuse de PSD pentru combaterea efectelor pandemiei, Guvernul trebuie să ia urgent următoarele decizii pentru contracararea secetei: declararea stării de calamitate naturală, acordarea de vouchere pentru seminţe, pesticide, îngrăşăminte şi motorină, linie de credit cu garanţii de stat pentru fermieri, umplerea tuturor canalelor cu apă şi suspendarea plăţii acesteia, accelerarea investiţiilor pentru sistemele de irigaţii şi anti-grindină”, este mesajul postat de PSD, pe Facebook.