Alexandru Rafila, despre numărul mare de cazuri noi de COVID-19. „O să vedem în continuare o tendință destul de neplăcută…”

Publicat: 04/08/2020 | 19:04

Epidemia de coronavirus continuă să facă ravagii în România, iar numărul de noi cazuri crește de la o zi la alta. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate alte 1.232 de noi cazuri de persoane infectate, iar situația nu pare că se îmbunătățește.

Alexandru Rafila a vorbit despre etapa în care se află România și despre felul în care umărul mare de infectări se răsfrânge asupra situației generale. (CITEȘTE ȘI: CE SPUNE ALEXANDRU RAFILA DESPRE PURTAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE PE PLAJELE DIN ROMÂNIA)

„Creșterea numărului deceselor și al pacienților de la ATI e un lucru pe care deja îl consemnăm. E din cauza faptului că în ultimele 10 zile am avut un număr mare de cazuri, în jur de 1.000 sau peste 1.000. Lucrul acesta se reflectă după un anumit interval de timp, în sensul că cazurile care ajung la Terapie Intensivă și decesele apar după o perioadă de evoluție a bolii. O să vedem în continuare o tendință destul de neplăcută din punct de vedere al corpului medical. Deocamdată nu cred că lucrurile se pot schimba rapid în această zonă pentru că am avut foarte multe cazuri înregistrate în această perioadă”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3.

„Trebuie să ne apărăm sănătatea, dar și locurile de muncă”

Alexandru Rafila a mai trans un semnal de alarmă și a atenționat cetățenii că trebuie să se implice activ în limitarea efectelor virusului. Iar acest lucru o pot face doar prin respectarea regulilor impuse pentru prevenirea răspândirii virusului. Acesta a subliniat că doar așa ne putem întoarce la o viață apropiată de normalitate. (VEZI ȘI: SITUAȚIE DRAMATICĂ ÎN BUCUREȘTI, DUPĂ EXPLOZIA DE INFECTĂRI CU COVID-19. CARE ESTE EXPLICAȚIA LUI ALEXANDRU RAFILA)

„În primul rând, aș încerca să le explic de ce e o anumită măsură, de ce în anumite zone aglomerate se poartă mască. E foarte simplu, pentru că nu poți păstra acea distanță de siguranță de 1,5 metri și dacă e o aglomerare mare într-un spațiu limitat, singura soluție e să folosești o barieră și bariera este masca. Lucrurile acestea trebuie explicate mai mult, trebuie exemplificate, chiar făcute niște demonstrații video, pentru ca oamenii să înțeleagă, indiferent de nivelul de pregătire. Dacă reușim să limităm consecințele transmiterii bolii, toată zona economică, socială poate să funcționeze. Trebuie să ne apărăm sănătatea, dar și locurile de muncă. Mesajul nu trebuie să fie unul amenințător, ci să-i aducă pe oameni împreună într-o direcție pe care ne-o dorim cu toții”, a mai spus Alexandru Rafila, pentru sursa citată.