Alexandru Rafila, anunț important despre tratamentul împotriva coronavirusului: „Medicamentul scade edemul, dar nu…”

Publicat: 27/03/2020 | 21:55

Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, a declarat, vineri, că medicamentul Clorochina, folosit în Germania de medici în lupta contra coronavirusului, are un efect antiinflamator asupra plămânilor și îmbunătățește capacitatea pacientului de a rezista, dar nu omoară virusul.

Totodată, Alexandru Rafila a precizat că medicamentul scade edemul și îmbunătățește capacitatea pacientului de a rezista.

„Am văzut schema din Germania. Clorochina e un medicament care scade edemul și nu duce la distrugerea pneumocitelor. Clorochina se folosește deoarece scade inflamația la nivelul plămânilor, nu omoară virusul, dar îmbunătățește capacitatea pacientului de a rezista”, a spus Rafila.

Substanța nu trebuie administrată preventiv

Specialistul a adăugat și faptul că această substanță nu trebuie luată preventiv. „Mă sună colegi și mă întreabă dacă pot să ia clorochina preventiv.

Dacă iau clorochina preventiv șase luni de zile mă omor singur. Haideți să ne calmam. Pentru un popor care nu dă doi bani pe prevenție, acum suntem exagerat de preventivi și gata să ne omorâm pe noi datorită unor comportamente care nu își au locul. Trebuie să luam măsuri, dar nu excesive”, a spus profesorul Alexandru Rafila la Marius Tucă Show.

Medicii cu forme ușoare pot munci

Întrebat de Marius Tucă despre medicii din provincie care s-au îmbolnăvit din cauza faptului că nu au avut echipament, Alexandru Rafila a spus că medicii cu forme ușoare pot să își continue munca.

„Oamenii sunt foarte speriați, neinformați. A te îmbolnăvi nu e o nenorocire. Sigur, e un risc. Dar nu e o nenorocire. Trebuie să ne asumăm că suntem medici și să lucrăm pentru pacienți. Cadrele medicale care au o formă ușoară de boală pot să își continue munca purtând echipamentul de protecţie, fără să infecteze colegii și pacienții”, a punctat Rafila.

Acesta crede că distanțarea socială va fi mai blândă în cursul verii. „După părerea mea, această epidemie va avea o evoluție de doi ani”, a mai spus Alexandru Rafila.