Alexandru Rafila, anunț de ultimă oră. Când s-ar putea întoarce românii la serviciu: ”Progresiv, după data de…”

Publicat: 16/04/2020 | 22:28

Organizația Mondială a Sănătății a dat publicității 6 condiții pe care ar trebui să le îndeplinească țările care doresc să relaxeze măsurile restrive care au fost luate în criza coronavirusului. În România, ținînd cont de faptul că vârful crizei medicale nu a fost atins, nu se pune problema unei relaxări în perioada imediat următoare, dar microbiologul Alexandru Rafila transmite că se poate discuta și despre așa ceva. Însă numai în anumite condiții, bine stabilite și direct proporționale cu evoluția evenimentelor.

Privind lucrurile din perspectiva… rațiunii – dar totul depinde de modul în care va evolua criza, la nivel național -, Alexandru Rafila spune că vârful crizei ar putea fi înregistrat la aproximativ două săptămâni după Sărbătorile Pascale. Creșterea numărului de infecții este moderată, concluzionează specialistul, iar dacă totul se va desfășura în aceiași parametri atunci poate fi pusă în discuție reîntoarcerea românilor la serviciu, progresiv, după data de 15 mai.

„Plecând de la rațiune că vârful va fi la două săptămâni după Paște eu cred că vârful a fost atins deja dacă lumea nu se vede de Paște. După trendul actual, care arată o creștere moderată, probabil că o să avem între 12.000 și 14.000 de cazuri. Numărul de cazuri de astăzi este generat de comportamentul nostru din urmă cu șapte sau 10 zile”, a spus Alexandru Rafila la ”Marius Tucă Show”.

Președintele SRM a afirmat că românii ar trebui să se întoarcă la serviciu, progresiv, după dată de 15 mai, potrivit mediafax.ro.

(CITEȘTE ȘI: CE NE AŞTEAPTĂ, DE FAPT, DUPĂ PAŞTE! ANUNŢUL TERIFIANT: DE CE VA EXPLODA NUMĂRUL CAZURILOR DE CORONAVIRUS)

”Teama este că…”

Măsurile de relaxare, dacă sunt ridicate brusc, pot face mult mai mult rău în acest context medical dificil. Tocmai de aceea este esențial comportamentul fiecăruia în această perioadă, iar distanțarea socială rămâne elementul principal.

„Teama este că după ce ridici măsurile, dacă o faci brusc, nu este bine și atunci trebuie făcută gradual. Sărbătorile de Paște reprezintă o relaxare a restricțiilor și vrem să vedem ce se va întâmplă în acest interval de 7-14 zile, dacă reușim să avem un comportament care să limiteze contactele fizice. (…) Aș încuraja marile lanțuri de magazine să mărească programul de lucru”, a mai spus Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.

(VEZI ȘI: AL TREILEA BEBELUȘ NĂSCUT LA MATERNITATEA ODOBESCU DIN TIMIȘOARA A FOST CONFIRMAT POZITIV LA NOUL CORONAVIRUS: ”ACOLO A FOST ȘI ESTE UN FOCAR DE COVID-19”)