Alexandru Rafila a făcut anunțul. Câți români s-au infectat, de fapt, cu coronavirus. “Nu ascundem nimic!”

Publicat: 01/05/2020 | 12:52

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), susține că 400.000 de români au trecut deja peste infectarea cu COVID-19, multe dintre persoane fiind asimptomatice. Totodată, reputatul medic anunță că autoritățile nu ascund numărul real de cazuri, așa cum au fost acuzate.  

VEZI AICI: A FOST TESTAT MEDICAMENTUL ANTI COVID-19, IAR REZULTATELE SUNT MIRACULOASE! A AJUNS ȘI ÎN ROMÂNIA

Toată lumea întreabă dacă ascundem acest număr, nu ascundem ninic, foarte multă lume este asimptomatică. La fel este și la gripă. Franța a făcut prima un studiu de seroprevalență și procentul a fost mic, de doar 6%. Eu cred că în România suntem la 2%. Asta înseamnă 400.000 de cazuri care au trecut prin boală”, a spus Alexandru Rafila.

Întrebat dacă în România s-a atins vârul pandemiei, președintele SRM a declarat: “Suntem pe platou. Nu trebuie să excludem o reapariție în anumite focare”.

MĂRTURIE. Românul vindecat de COVID-19 care a donat plasmă pentru tratarea celorlalți pacienți: „E simplu și nu e absolut deloc dureros”

Ce se va întâmpla după 15 mai: “Se vor deschide unele magazine, parcurile și…”

Totodată, Alexandru Rafila a vorbit și despre măsurile de relaxare care vor fi luate începând cu 15 mai, când se încheie starea de urgență.

NU RATA: ANUNȚUL FĂCUT DE NELU TĂTARU! CÂND VA AJUNGE MEDICAMENTUL PENTRU CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA

Eu am informații indirecte despre ce se întâmplă. Există o comparare a măsurilor și posibilitatea de a le menține sau relaxa depinde de gradul de risc pe care îl implică apropierea între persoane și numărul de persoane pe care îl implică acea activitate. De exemplu, la frizerie apropierea este mare, dar numărul de persoane este mic. Cred că se vor deschide unele magazine, fără declarație, parcurile, dar va trebui să purtăm măști. Cred că va începe și zona economică, cred că clădirile de birouri se vor deschide. Cred că s-ar putea redeschide și bisericile cu măsuri de distanțare”, a mai spus președintele Societății Române de Microbiologie.