Alexandru Cumpănașu, acuzat de incitare la ură. S-a deschis un dosar penal

Publicat: 07/01/2021 | 11:23

Procurorii au deschis dosar penal in rem pentru incitare la ură sau discriminare în urma discuțiilor pe care Alexandru Cumpănașu le poartă cu urmăritorii săi de pe platforma TikTok.

În ultimele zile, s-au viralizat mai multe filmulețe în care Alexandru Cumpănașu le dă sfaturi elevilor, pe TikTok. În unul dintre acestea, el îi îndeamnă să nu-și asculte profesorii.

Postările, însă, care au provocat indignare în spațiul public sunt discuțiile video cu minore. În dialogul lui Alexandru Cumpănașu se regăsesc conotații sexuale. Procurorii de la Parchetul Judecătoriei sectorului 4 au început urmărirea penală in rem pentru incitare la ură sau discriminare.

”Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București a fost înregistrat la data de 06.01.2021 un dosar penal, ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de poliție, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de incitarea la ură sau discriminare, faptă prevăzută de art. 369 Cod penal, urmărirea penală fiind începută in rem.

În fapt, s-a reținut că în spațiul public au apărut o serie de postări și materiale video prin care o persoană care domiciliază pe raza Secției 16 Poliție, prin mesajele transmise a incitat publicul la ură față de o anumită categorie de persoane, în speță cadre didactice. În prezent, cercetările sunt efectuate de lucrătorii Secției 16 Poliție, din cadrul DGPMB, sub supravegherea unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București, cauza fiind în faza administrării probatoriului.

Precizăm că activitățile procedurale efectuate în timpul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de Procedură Penală și au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor și garanțiilor procesuale, precum și a prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul apărut pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

O elevă îl acuză pe Alexandru Cumpănașu că i-ar fi făcut propuneri indecente. Totul s-ar fi întâmplat după ce acesta ar fi abordat-o pe tânără pe WhatsApp. Întreg episodul se întâmpla în 2018, când Alexandru Cumpănașu a abordat-o pe tânără, prin intermediul unui proiect și i-ar fi făcut propuneri indecente.

”Am realizat că acest om de peste 30 de ani se dă la o minoră. Am realizat chestia asta la finalul conversației și de atunci nu am mai vorbit cu el. Aia a fost! Am vorbit în seara aia și atât. Sunt sigură că era conștient că sunt minoră, în primul rând pentru că a venit la mine la liceu și pentru că nu știu câți copii de clasa a XI-a sunt majori, dar mai sunt sigură și pentru că m-a întrebat și i-am zis că am 17 ani”, a povestit tânăra.