Alertă! Un brand de măști de protecție adus din China a fost retras de pe piața noastră! Ce riscuri prezenta acesta

Publicat: 06/05/2020 | 14:32

Măștile de protecție au fost aduse din China prin intermediul Unifarm. După ce s-a constatat că acestea prezintă un mare risc pentru sănătate, au fost retrase de pe piață. Marca se numește ”Daddy Baby” și au fost distribuite în multe spitale din țară.

După ce la nivel european, ENEA, dar şi autorităţile nationale prin INFOCONS, au emis o alertă privind patru tipuri de măşti, printre care şi această marcă, Unifarm a anunţat toate unităţile medicale unde au fost distribuite măştile să oprească utilizarea.

„Am informat toate spitalele partenere cu privire la acest lucru şi le-am solicitat retragerea acestor măşti în regim de urgenţă, pentru a putea fi înlocuite cu alte măşti conforme. „În acelaşi timp, am solicitat importatorului înlocuirea acestora cu măşti conforme, ca urmare a acestei alerte”, se arată în comunicatul Unifarm, citat de Mediafax.

CITEȘTE ȘI: AVERTISMENT . Comisia Europeană: Europa este în pragul unei recesiuni „de proporții

„Acest tip de măşti a fost importat având toate certificatele şi declaraţiile cerute de legislaţia în vigoare, la data contractării lor”, precizează compania.

Mai multe ţări au raportat în ultima vreme probleme la echipamentele importate din China.

„În momentul în care a fost primită informarea privind calitatea acestui produs am stopat distribuţia lor. Nu a fost pus în pericol niciun cadru sanitar sau pacient, iar măştile respective au fost deja înlocuite în proporţie de 98%, ultimile bucăţi aflându-se depozitate la unele spitale de unde urmează să fie ridicate şi înlocuite de către CN Unifarm SA., se mai arată în comunicatul companiei.

CITEȘTE ȘI: COVID. Doi medici şi două infirmiere din Iaşi, infectaţi cu coronavirus de la bolnavi

De ce nu sunt bune acele măștile de protecție?

Retenţia de particule/filtrul materialului este insuficientă (valoarea măsurată este ≤ 49 %). În consecinţă, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecţie în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecţie suplimentare./produsul/produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149.