Alertă medicală. Noul coronavirus a fost depistat și aici. Nimeni nu s-ar fi așteptat la asta

Publicat: 01/04/2020 | 07:27

Cercetătorii sunt în alertă după ce a fost făcută încă o descoperire șocantă. Agenția Bloomberg a anunțat, potrivit mediafax.ro, că noul coronavirus a fost găsit și într-un sistem de canalizare, înainte ca primele cazuri de infecție să fie raportate.

În astfel de condiții, monitorizarea sistemelor de canalizare ar putea deveni ”un instrument sensibil pentru verificarea circulaţiei coronavirusului în comunităţi, în principal în zonele urbane”. Coronavirusul SARS-CoV-2 este adesea eliminat prin excremente de către persoanele bolnave. Pare improbabil ca sistemul de canalizare să devină o rută importantă de transmitere a bolii, însă ”circulaţia din ce în ce mai mare a virusului în comunităţi va amplifica posibilitatea scurgerii în sistemele de canalizare”, afirmă echipa de cercetători condusă de Gertjan Medema, de la Institutul KWR pentru verificarea calităţii apei situat în oraşul olandez Nieuwegein.

(CITEȘTE ȘI: CRIZA MONDIALĂ GENERATĂ DE CORONAVIRUS SE VA ÎNCHEIA PE 12 IULIE 2021. ULTIMA TEORIE A CONSPIRAȚIEI)

„Este important să fie colectate informaţii despre apariţia şi situaţia acestui virus în canalizare pentru a înţelege dacă există riscuri asupra angajaţilor din acest domeniu, dar şi pentru a stabili dacă monitorizarea sistemelor de canalizare poate fi utilizată pentru verificarea circulaţiei virusului SARS-CoV-2 în comunităţi. Aceste date pot completa actuala supraveghere clinică, limitată la pacienţii care au boala Covid-19 şi au cele mai severe simptome. Detectarea virusului în canalizare, chiar şi în cazurile în care prevalenţa Covid-19 este scăzută, arată că monitorizarea sistemelor de canalizare poate fi un instrument sensibil pentru depistarea circulaţiei virusului în rândul populaţiei”, a explicat Gertjan Medema, şeful Secţiei de Microbiologie a Institutului KWR.

(VEZI ȘI AICI: AM AFLAT IDENTITATEA PRIMULUI OM DIN ROMÂNIA UCIS DE CORONAVIRUS. CINE E, DE FAPT, GHEȘA MONDIALUL, INTERLOPUL TEMUT ÎN TOT ORAȘUL FILIAȘI)