Alertă la Mănăstirea Putna! Un călugăr, infectat cu coronavirus, a fost transferat în stare gravă la un spital din Capitală

Publicat: 06/05/2020 | 14:12

Alertă la Mănăstirea Putna! Un călugăr, infectat cu coronavirus, a fost transferat în stare gravă la un spital din Capitală. Medicii fac tot posibilul să îi salveze viața.

Un echipaj aerian al SMURD Iași a transferat, marți, 5 mai, de la Suceava la București, un bărbat de 51 de ani infectat cu noul tip de coronavirus. Pacientul este călugăr la Mănăstirea Putna și, potrivit unor surse, are rangul de protosinghel, una dintre treptele superioare ale călugăriei.

Bărbatul se află în stare critică și a fost deja internat la Institutul „Matei Balș” din București, acolo unde medicii infecționiști încearcă să îi salveze viața. (CITEȘTE ȘI: OMS ÎNDEAMNĂ ȚĂRILE SĂ RETESTEZE PNEUMONIILE SUSPECTE DE LA FINALUL ANULUI TRECUT)

„Este vorba de un pacient Covid pozitiv, în stare critică, intubat, ventilat mecanic, sedat, cu necesar de transport hemodinamic. Transferul s-a efectuat cu echipajul SMURD Iași, cu elicopterul mare, pentru că oferă posibilitatea de protecție, atât a pacientului, cât și a personalului, pe durata zborului, în condiții mai bune decât elicopterul mic, contraindicat pentru transferul pacienților cu risc biologic, cum era acest pacient. Zborul s-a făcut în condiții bune, pacientul a fost transferat în stare stabilă, deși, cum am spus, critic la momentul preluării și momentul predării”, a declarat Diana Cimpoeși, coordonator SMURD pe regiunea Moldovei.

Este al patrulea transfer aerian de la Suceava la București, în cazul unor pacienți bolnavi de Covid-19. Acum câteva săptămâni, inclusiv arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, a fost transferat cu elicopterul la Institutul „Matei Balș” după ce s-a infectat cu noul coronavirus.

”Arhiepiscopul este în continuare internat pe sectia de terapie intensiva la Matei Bals. A primit un tratament adecvat. În acest moment, starea lui este un staționară. A fost intubat acum câteva zile. Nu știu dacă mai este. Tratamentul care i s-a oferit este unul pentru care, în mod evident, mulțumim medicilor de acolo”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvând al BOR.