Alertă în Vaslui! Pestă porcină africană, descoperită la mistreții din două fonduri de vânătoare

Publicat: 11/01/2021 | 18:22

Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat, luni, apariția pestei porcine africane la mistreți din Fondul de vânătoare 2 Negrești, aparținând de Asociația Județeană de Vânat și Pescuit Sporti (AJVPS) Vaslui, și la mistreți din Fondul de vânătoare 37 Cârja, aparținând de Asociația Vânătorilor Sportivi (AVS) Mistrețul.

Totodată, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat un caz de pestă porcină africană la un porc mistreț vânat pe Fondul de Vânătoare 2 Negrești. Centrul Local de Combatere al Bolilor Vaslui, întrunit luni, a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea bolii.

Sfatul autorităților

Autoritățile fac apel la crescătorii de porcine să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în starea de sănătate a porcilor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul animalelor.

„Totodată atragem atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic”, a mai transmis Prefectura Vaslui, citat de Gândul.ro.