Alertă în toată țara din cauza coronavirusului! Iohannis a convocat o ședință CSAT de urgență

Publicat: 26/02/2020 | 13:41

Astăzi de la ora 14:00, președintele Klaus Iohannis a convocat în ședință Consiliul Suprem de Apărare al Țării, pentru a stabili concret cele mai noi informații pe tema virusului Covid-19.  De asemenea, șeful statului a precizat constant că ține legătura cu instituțiile competente și monitorizează situația românilor aflați în carantină în Italia.

 „Având în vedere interesul extrem de crescut pentru evoluţia coronavirusului în Europa, voi începe cu acest subiect şi, după cum ştiţi, lucrurile s-au schimbat rapid în ultimele zile în ceea ce priveşte numărul de cazuri de persoane infectate cu coronavirus în Europa, în special în Italia. Situaţia din Peninsulă a generat şi generează în continuare multă îngrijorare, inclusiv în rândul cetăţenilor români, lucru uşor de înţeles, date fiind legăturile foarte strânse pe care le avem cu această ţară şi comunitatea importantă de români care trăieşte în Italia, inclusiv, din păcate, în zonele puternic afectate”, a afirmat, luni, Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai spus că nu există niciun caz de coronavirus înregistrat în România în momentul de faţă. Discuţiile în CSAT vor viza strategia de combatere a unei posibile epidemii la nivel naţional.

„Eu sunt în contact permanent cu instituţiile responsabile ale statului pentru a monitoriza ceea ce se întâmplă în zonele aflate în carantină şi în care locuiesc români. Vreau să fiu foarte clar, nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până în prezent, dar va trebui să fim pregătiţi dacă lucrurile evoluează negativ. Ca atare, am decis să convoc Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru miercuri, 26 februarie, ora 14.00, pentru o informare privind măsurile concrete privind monitorizarea şi managementul unor potenţiale cazuri de infecţie cu noul coronavirus, precum şi strategia de combatere a unei potenţiale epidemii de coronavirus la nivel naţional”, a completat şeful statului.

Iohannis face un apel către toți românii să nu intre în panică și să urmeze regulile de igienă, dar și să se informeze corect.

„Autorităţile române au luat măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea cu acest virus, dar trebuie să insiste pe măsurile de comunicare eficientă şi informare corespunzătoare a populaţiei. Fac un apel la calm către cetăţeni şi îi îndemn să se informeze corect, să fie vigilenţi şi să respecte normele de igienă şi sfaturile pe care le oferă medicii pentru a se proteja. Fac în aceeaşi măsură şi un apel la mass-media să evite senzaţionalul şi ştirile cu impact emoţional ridicat, care pot genera şi amplifica sentimentul de panică în rândul populaţiei”, a adăugat preşedintele Iohannis.

Trei persoane au decedat, marţi, de coronavirus în Italia, astfel că bilanţul epidemiei a ajuns la zece morţi. Numărul persoanelor infectate este de 322. În Lombardia sunt peste 170.000 de români. La această oră, 11 localităţi italiene sunt în carantină.