Alertă ANM cu efect imediat. 10 județe se află sub cod portocaliu de viscol și vreme rea

Publicat: 28/12/2020 | 08:25

Meteorologii au emis un avertisment de ultim moment. 10 județe din România se află sub alertă de cod portocaliu de viscol și vreme rea, în zonele montane.

ANM a emis un avertisment meteo de ultimă oră. Potrivit informațiilor oferite de specialiști, 10 județe din România se află sub cod portocaliu de viscol și vreme rea, în zonele montane.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis, luni dimineaţa, mai multe avertizări Cod portocaliu de vânt puternic şi ninsoare pentru zonele montane din zece judeţe situate în centrul, sudul şi sud-vestul ţării. Specialiștii au transmis că în zona de munte a judeţelor Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Gorj, Vâlcea, Caraş-Severin şi Hunedoara, la peste 1.800 de metri altitudine, se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de peste 120 – 130 km/h, dar şi ninsoare.

În zonele montane din judeţele Alba, Braşov şi Sibiu, vântul va depăşi la rafală 120 km/h, viscolind zăpada şi determinând scăderea semnificativă a vizibilităţii, mai informează ANM. Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore.

Cum va fi vremea de Revelion

După ce oamenii au aflat cum va fi vremea de Crăciun, turiștii care au ales zonele montane pentru a petrece noaptea trecerii dintre ani sunt curioși să știe dacă se vor putea bucura de zăpadă.

Gabriela Bancilă, director Meteorologie Operațională în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a spus cum va fi vremea de Revelion.

Specialistul a punctat faptul că în noaptea trecerii dintre ani, turiștii din stațiunile montane se vor putea bucura de zăpadă, însă în celelalte regiuni din România nu sunt șanse de ninsoare.

„În zona Bran, stratul de zăpadă nu va fi unul consistent pentru că nu există în momentul de față. Este posibil ca ninsorile care își vor face apariția în 26-27 decembrie să se mențină pe alocuri și în perioada Revelionului. Totuși, trebuie să știți că după acest episod cu scăderea temperaturilor și transformarea precipitațiilor în lapoviță, vom asista la o creștere a temperaturilor – mă refer la zilele de 28, 29, 30, care cel mai probabil vor fi caracterizate de un regim termic cu temperaturi de la 6 la 12-14 grade. Nu sunt temperaturi în zona de câmpie care să mențină foarte mult acest strat de zăpadă”, a spus Gabriela Băncilă.