Al treilea transport aerian cu echipamente medicale din Coreea de Sud va ajunge în România, în această noapte

Publicat: 07/04/2020 | 21:00

NATO oferă în continuare României sprijin în aducerea din Coreea de Sud a echipamente medicale necesare pentru combaterea epidemiei de Covid-19. Un nou transport aerian, cu o aeronavă C-17 Globemaster III, va aduce de la Seul la București, în această noapte, aproximativ 100.000 de combinezoane de protecție.  

„Ministerul Apărării Naționale a solicitat Unității Multinaționale de Transport Strategic care operează de pe Baza Aeriană Papa din Ungaria, desfășurarea unei noi misiuni aeriene de urgență, pentru transportul a încă aproximativ 45 de tone de echipamente de protecție medicală de la Seul la București.

Misiunea de zbor, ale cărei costuri sunt acoperite de Statele Unite în sprijinul Guvernului României, este executată cu o aeronavă C-17 Globemaster III.

Echipamentele, constând în aproximativ 100.000 de combinezoane de protecție, au fost achiziționate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în țara noastră.

Acesta este cel de-al treilea zbor solicitat de Ministerul Apărării Naționale cu aeronave C-17 Globemaster III, iar folosirea acestei capabilități, care este exploatată în comun de țări NATO și partenere, pentru misiuni de urgență în contextul gestionării pandemiei de coronavirus, a fost o premieră în cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic.

Distribuirea echipamentelor de protecție va fi realizată cu mijloace de transport din dotarea IGSU și, cu sprijinul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, acestea vor fi distribuite și alocate, în funcție de nevoi, personalului medical și echipajelor operative aflate în teren.

Coordonarea zborului s-a realizat, din partea României, de Centrul Național Militar de Comandă al MApN. Aeronava va ateriza pe Aeroportul Otopeni în noaptea de 7 spre 8 aprilie.”, se arată în comunicatul de presă MApN.

(CITEȘTE ȘI: SALVATOR ÎN PRIMA LINIE, LA 80 DE ANI: ”NU MI-E TEAMĂ. NU MI-E TEAMĂ ABSOLUT DELOC”)