Al doilea val de coronavirus va lovi România. Când se va întâmpla asta. Alexandru Rafila a dezvăluit când va avea loc impactul

Publicat: 10/04/2020 | 08:47

Alexandru Rafila este președintele Societății Române de Microbilogie, iar sfaturile transmise de el trebuie înțelese și respectate, de fiecare dată, în contextul acestei pandemii de coronavirus. Există speranța, transmite specialistul, că ar putea apărea unele măsuri ”de relaxare”, la nivel național, însă asta se poate întâmpla doar dacă oamenii vor reuși să ”mențină”, și în perioada următoare, un comportament ”reținut”.

Alexandru Rafila rămâne la părerea că vârful crizei coronavirusului în România va fi înregistrat în săptămâna de după Sărbătorile Pascale, iar faptul că oamenii doresc să iasă din izolare – pentru a-și vedea părinții, spre exemplu – nu poate fi condamnat. Dar măsurile de precauție sunt absolut necesare. Alexandru Rafila lansează un avertisment și în ceea ce privește numărul de persoane infectate care vor fi înregistrate pe teritoriul României. Însă o veste îngrijorătoare este aceea potrivit căreia în România va fi înregistrat și un alt ”vârf” al crizei medicale, în perioada noiembrie-decembrie, atunci când COVID-19 ar putea reveni în forță.

„Dacă reuşim să menţinem un comportament reţinut putem ajunge la o relaxare mai rapidă. Îmi pare bine că domnul ministru Tătaru a preluat punctul nostru de vedere legat de evoluţia acestui virus, cu vârful în săptămâna după Paşte. Este greu să condamni oamenii că vor să îşi vadă părinţii. (…) Cred că o se depăşim numărul de 10.000 de cazuri de îmbolnăviri, cred că 12.000, 14.000 ar fi corect pentru sfârşitul lui aprilie. În noiembrie-decembrie vom avea un alt vârf, sper că până atunci să avem medicaţia necesară. Am primit o donaţie de azitromicina de la compania Sandoz pentru 10.000 de pacienţi. Mai este un antiviral în studiu în Japonia şi China şi sperăm să ne dea şi nouă formul aşa îl putem produce”, a spus Alexandru Rafila, la „Marius Tucă Show”.

(VEZI ȘI AICI: EXPERȚII AU FĂCUT ANUNȚUL-BOMBĂ! PE CE DATĂ EXACTĂ VA SCĂPA ROMÂNIA DE CORONAVIRUS)

”Restul populaţiei poate să poarte o mască în funcție de…”

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, spune că populația ar trebui să poarte mască – în funcție de disponibilitate, fiind recomandată cea chirurgicală – atunci când părăsește domiciliul pentru aprovizionare sau alte motive. Totodată, microbiologul a transmis și că spălatul pe mâini este mai eficient decât spirtul.

„A dispărut chestiunea legată de folosirea banilor, nu trebuie să credem că pe orice punem mâna suntem potenţial infectaţi. (…) Se poartă masca când suntem răciţi şi ne deplasăm. Restul populaţiei poate să poarte o mască în funcţie de disponibilitate. Este recomandată cea chirurgicală şi a doua una din material de bumbac. Mi se pare o greşeală să se recomande batiste sau fulare care nu protejează în niciun fel”, a mai spus Alexandru Rafila.

(CITEȘTE ȘI: CHINA, AVERTISMENT ÎNGRIJORĂTOR ÎN CRIZA CORONAVIUSULUI: ”EXISTĂ RISCUL UNUI AL DOILEA VAL AL INFECȚIILOR CU COVID-19”)