Adrian Streinu-Cercel, scrisoare deschisă după demiterea sa: ”Am fost ținta unor atacuri fară precedent…”

Publicat: 23/04/2020 | 21:51

După demiterea sa de la conducerea Comisiei anti-COVID, medicul Adrian Streinu-Cercel a trimis o ”Scrisoare deschisă” în care explică poziția pe care a avut-o în ceea ce privește izolarea la domiciliu a vârstnicilor, considerând că situația a fost prezentată ”distorsionat”.

Adrian Streinu-Cercel scrie că programul ”Vacanța Mare” a fost un ”document de lucru” elaborat la începutul pandemiei coronavirusului, iar apariția sa în spațiul public, acum, este ”surprinzătoare”. Măsurile propuse în respectivul draft sunt interpretate ”malițios”, este de părere Adrian Streinu-Cercel, cu atât mai mult cu cât ele nu mai sunt, în această perioadă, de actualitate.

În ultimele zile, am fost întrebat de ce nu reacționez, în contextul în care am fost ținta unor atacuri fară precedent, urmare a interpretării eronate și tendențioase a documentului intitulat programul Vacanța Mare de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19”. Pentru situația continua fie prezentata distorsionat, fac următoarele precizări: Acesta a fost un document de lucru elaborat la începutul pandemiei ca o propunere de intervenție de sănătate publică adresată tuturor categoriilor la risc și a fost propus spre dezbatere la momentul respectiv, astfel este cu atât mai surprinzătoare apariția sa în spațiul public la acest moment, când, data fiind evoluția epidemiei, propunerile cuprinse în document în mod evident nu mai sunt de actualitate. Majoritatea materialelor apărute în presă pe această temă oferă o interpretare distorsionată și malițioasă a măsurilor propuse în acest draft”, scrie medicul Cercel în prima parte a acestei scrisori deschise.

(CITEȘTE ȘI: E OFICIAL! CÂT POATE REZISTA CORONAVIRUSUL ÎN CORPUL PACIENŢILOR CARE DEZVOLTĂ O FORMĂ GRAVĂ A BOLII)

”Mesajul se adresa etapei de trecere de la transmiterea locală la cea comunitară”

Adrian Streinu-Cercel susține că se poate discuta despre o campanie ”fake news” în ceea ce privește programul ”Vacanța Mare”, mesajul respectivului draft fiind cu totul altul. Era vorba doar despre o recomandare care viza persoanele vârsnice aflate într-o situație dificilă.

”De exemplu, mesajul din presă legat de ”carantinarea forțată” a persoanelor vârstnice, este profund eronat. Conceptul din materialul original specifică recomandarea vârstnicii fie protejați prin izolarea la domiciliu singuri sau cu persoane de aceeași vârstă. De aici reiese clar intenția era de protecție a persoanelor vârstnice care au nevoie de protecție socială. Modul în care a fost discutat acest document în spațiul public este un exemplu clar de fake news, masurile fiind prezentate propuneri pentru perioada de relaxare, în condițiile în care din textul materialului se poate vedea clar el se adresa clar etapei de trecere de la transmiterea locală la cea comunitară. Având în vedere perioada dificilă prin care trecem – pandemia SARS-CoV-2 – reiterez importanța ca în aceste momente eforturile noastre, ale tuturor, fie concentrate asupra îngrijirii pacienților și prevenirii îmbolnăvirilor, menționează Adrian Streinu-Cercel în scrisoarea deschisă.

(VEZI ȘI AICI: INCREDIBIL! INFECTAȚI CU NOUL CORONAVIRUS, DOI MEDICI CHINEZI S-AU TREZIT CU PIELEA ÎNCHISĂ LA CULOARE! EXPLICAȚIILE SPECIALIȘTILOR)