Adrian Sârbu, scrisoare pentru Ludovic Orban în numele presei din România: ”Vă propun câteva soluții rapide”

Publicat: 25/03/2020 | 17:04

Adrian Sârbu i-a trimis lui Ludovic Orban o scrisoare prin care cere spijinirea presei din România, în contextul epidemiei de coronavirus.

Adrian Sârbu crede, cu tărie, că sprijinirea presei și a mass media, în contextul crizei instaurate de declanșarea COVID-19, este o prioritate strategică și se poate realiza prin comenzi de stat și susținerea finanțării instituțiilor de presă prin acordarea de facilități și garanții.

CITEȘTE ȘI: CORONAVIRUS. Contract de 11,5 milioane € pentru un magazin sătesc din perimetrul relațional al miliardarului Nelu Iordache! Firma cu 1 an vechime vinde țigări, cafea și vin, iar obiectul contractului cu statul… măști de protecție! (DOCUMENTE ÎN PREMIERĂ)

Fostul patron de la PROTV i-a trimis lui Ludovic Orban o scrisoare prin care cere spijinirea presei din România în aceste momente dificile.

”Stimate Domnule Prim Ministru,

Ca om politic de înaltă responsabilitate sunt convins că înțelegeți rolul fundamental al presei și al mass media profesioniste în perioada unei crize fără precedent. Ele sunt canalul esențial al comunicării guvernamentale, promovării și urmăririi respectării legilor și îndeplinirii responsabilităților sociale, sensibilizarea și implicarea cetățenilor, devoalarea și amendarea ”fake news”. Nu în ultimul rând, ele veghează la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului.

Așa cum v-am spus în repetate rânduri, criza și declanșarea stării de urgență au avut drept efect și reducerea drastică a veniturilor pe care instituțiile de presă și mass media le obțin, în primul rând, din publicitate. În calitate de antreprenor media, creator al celor mai importante instituții de profil din România (PROTV, Ziarul Financiar, Mediafax), fondator – alături de Ion Cristoiu și Marius Tucă – al Asociației Jurnalistice Media Pro, vă propun câteva soluții rapide și care ar putea fi implementate în timp util – fiind la dispoziția Domniei voastre – care ar asigura salvgardarea unui domeniu esențial pentru spațiul public:

  • inițierea și derularea de campanii guvernamentale de informare, similar cu cele derulate în campaniile electorale care să asigure comenzi de advertising și evenimente virtuale
  • înființarea unor scheme ”soft funds”prin care să se acopere costul unor campanii de informare coordonate de profesioniști în comunicare, prin intermediul cărora să se ofere sprijin psihologic ”în masă” către populație
  • asigurarea coplății pentru salariile resursei umane din fondul de șomaj (ținând cont de faptul că numai costurile cu salariile instituțiilor de presă și mass media sunt de aprox. 5 milioane de euro/lună)
  • instituirea de garanții bancare specifice pentru industrie, pentru capital de lucru – 20 milioane de euro
  • pentru companiile care activează în domeniul presei și care se află în reorganizare sau insolvență, suspendarea efectuării plăților către creditori în temeiul planurilor de reorganizare cel puțin până la sfârșitul anului astfel încât să se asigure o perioadă post-criză care să permită reintrarea în condițiile de funcționalitate care să permită realizarea de venituri

Având convingerea că înțelegeți pe deplin nevoia susținerii acestei industrii esențiale pentru continuarea funcționării statului.

Vă mulțumesc,

Adrian Sârbu.”, este scrisoarea trimisă lui Ludovic Orban.