Adolescentă de 17 ani, violată în scara blocului de un bărbat din Iași. Ce pedeapsă a primit agresorul și cum l-au prins polițiștii

Publicat: 13/04/2021 | 15:31

Un bărbat a fost pedepsit crunt pentru că a violat o fată în vârstă de 17 ani, într-o scară de bloc. Judecătorii Curții de Apel Iași au admis, recent, măsura pe care agresorul a primit-o de la instanța din Marea Britanie.

Individul a violat-o pe minoră în repetate rânduri, în Marea Britanie. Acesta a urmărit-o și când a prins ocazia a abuzat-o fără milă. Ștefănuț Șerban Scînteianu s-a ales, în primă fază, cu nu mai puțin de 17 ani de închisoare.

Pe data de 2 iunie 2019, în jurul orei 4:30, aflat sub influența alcoolului, condamnatul a urmărit-o pe victima Jamie L.H., în vârstă de 17 ani, care se întorcea de la lucru și a intrat după ea în blocul în care locuia. Pe scări, condamnatul a imobilizat victima și a întreținut, împotriva voinței acesteia, două raporturi sexuale vaginale și un raport sexual anal. Imediat după comiterea faptelor, victima s-a deplasat la Poliție, iar condamnatul a fost identificat în spatele blocului unde s-au consumat violurile”, au susținut magistrații britanici în sesizarea trimisă colegilor din Iași, potrivit bzi.ro.

Adolescentă violată. Pedeapsă cruntă primită de agresor

Pe 18 februarie 2021, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași a sesizat instanța cu cererea de recunoaștere și executare a sentinței penale pronunțată de Curtea Coroanei Inner London cu privire la Ștefănuț Șerban Scînteianu (33 de ani).

Instanța admite sesizarea și recunoaște sentința penală pronunțată de Curtea Coroanei Inner London pe 3 octombrie 2019, prin care persoana condamnată Ștefănuț Șerban Scînteianu este condamnat la pedeapsa extinsă de 17 ani de închisoare, din care 10 ani cu executare în regim de detenție și 7 ani cu suspendare, pentru săvârșirea a 3 infracțiuni concurente de viol. Adaptează pedeapsa de 17 ani de închisoare la pedeapsa de 10 ani de închisoare, în regim de detenție. Dispune executarea pedepsei de 10 ani de închisoare într-un penitenciar din România pentru persoana condamnată. Dispune transferarea persoanei condamnate într-un penitenciar din România. Deduce din pedeapsa de 10 ani de închisoare aplicată durata arestării preventive, de la 4 iunie 2019, până la zi și până la predarea efectivă”, au afirmat magistrații ieșeni.

A fost de acord să execute pedeapsa în România

După ce a fost prins de polițiști, Ștefănuț Șerban Scînteianu a fost trimis în judecată. Pe 3 octombrie 2019, Curtea Coroanei Inner London l-a condamnat la 17 ani de închisoare, dintre care doar 10 ani cu executare în spatele gratiilor, pentru viol.

Ulterior, pe 9 noiembrie 2019 s-a dispus extrădarea violatorului de pe teritoriul Marii Britanii. La rândul lui, bărbatul a fost de acord să fie transferat în România, pentru executarea pedepsei.

În certificatul emis de autoritățile britanice se menționează că persoana condamnată a efectuat deja 574 de zile de închisoare în perioada 4 iunie 2019 – 28 decembrie 2020, urmând ca partea de 10 ani închisoare să fie executată complet. Autoritatea britanică, în cuprinsul sesizării, arată că este de acord ca autoritățile române să preia spre executare partea custodială a sentinței, respectiv de 10 ani de închisoare”, au încheiat magistrații.