Actrița Anna Karina a pierdut lupta cu o maladie cumplită. Soțul ei, regizorul Dennis Berry, i-a fost alături până în ultima clipă a vieții

Publicat: 15/12/2019 | 19:59

Este doliu în lumea filmului de peste hotare. Actrița Anna Karina a pierdut lupta cu o maladie cumplită, pe care medicii i-au descoperit-o în urmă cu ceva vreme. Soțul ei, regizorul Dennis Berry, i-a fost alături până în ultima clipă a vieții. Regretata artistă a fost muza regizorului Jean-Luc Godard.

Actrița Anna Karina a murit la 79 de ani

Actriţa Anna Karina, cunoscută în special pentru rolurile din filmele lui Jean-Luc Godard, a murit ieri, într-un spital din Paris, însă, abia astăzi a fost făcută publică vestea tristă. Artista avea 79 de ani și se lupta cu temutul cancer.

“Anna a murit ieri (n.r.: sâmbătă, 14 decembrie) la un spital parizian ca urmare a unui cancer. A fost o artistă liberă, unică”, a decalrat agentul ei, Laurent Balandras, pentru AFP.

Agentul regretatei actrițe a mai menționat că alături i-a fost până în ultima clipă a vieții soţul ei, regizorul american Dennis Berry.

“Astăzi, cinema-ul francez este orfan. Pierde una dintre legendele sale”, a scris ministrul Culturii Franck Riester pe Twitter, iar cinemateca Franceză a anunţat “o pierdere imensă.

Actriţa franceză de origine daneză a filmat şapte filme cu Jean-Luc Godard, partenerul ei în anii ’60. Ea a avut şi o carieră de cântăreaţă, în special alături de Serge Gainsbourg.

După ce inițial l-a refuzat pe regizorul Jean-Luc Godard când i-a propus un rol într-o reclamă, acesta a căutat-o câteva luni mai târziu pentru a-i propune rolul principal din „Petit soldat”, un film despre războiul din Algeria care va fi interzis. Pe platourile de filmare se naşte între ei o idilă care va dura mai mulţi ani.

Ei au realizat împreună şapte filme, printre care: „Une femme est une femme” (premiu pentru cea mai bună interpretare la Festivalul de la Berlin în 1962), „Vivre sa vie”, „Pierrot le fou” cu Jean-Paul Belmondo, potrivit news.ro. Timp de zece ani, Anna Karina nu se va opri din a filma, dar rămâne muza lui Godard. Nici Chabrol, nici Truffaut, ceilalţi regizori din Nouvelle vague nu o vor determina să filmeze pentru ei. „Am fost femeia lui Jean-Luc. Asta le-a insuflat puţină teamă”, povestea ea mai târziu.

În calitate de cântăreaţă, avea să aibă succes în 1967 cu „Sous le soleil exactement”, de Serge Gainsbourg, coloana sonoră din comedia muzicală de televiziune „Anna”, de Pierre Koralnik.