Abuzurile fostului episcop de Huși, ținute la secret pentru a nu încălca taina spovedaniei. „Din cauza stresului, elevul a spart ușa de la cămin cu piciorul și…”

Publicat: 26/06/2020 | 16:16

CANCAN.RO vă prezintă noi detalii exclusive din dosarul de viol și abuz sexual al fostului episcop de Huși Corneliu Bârlădeanu și al fostului călugăr arhimandrit Sebastian Jitaru. Declaraţii incendiare din anchetă arată ce se ştia la nivelul Episcopiei Huşilor despre faptele reprobabile.

Anchetatorii de la Curtea de Apel Iaşi nu au stat pe loc şi, deşi a părut, la un moment dat, că fostul episcop de Huşi ar scăpa basma curată, ei au jucat, în realitate, asul din mânecă. Potrivit unor surse judiciare, deşi mass-media locală vuia referitor la presupusele acte sexuale din Episcopie, anchetatorii ieşeni nu aveau nicio dovadă palpabilă care să susţină demararea în forţă a audierilor şi a colectării de probe. (VEZI AICI: CUM A FUNCȚIONAT, TIMP DE 10 ANI, „LEGEA TĂCERII” LA EPISCOPIA HUȘILOR. „TOŢI AU ŞTIUT ÎN MARE CE SE PETRECE…”)

Plicul sigilat de la DNA Iași

Astfel, anchetatorii au folosit ultima informaţie din mass-media locală, înainte de a închide – de faţadă – dosarul, aceea că la percheziţiile efectuate de DNA Iaşi s-ar fi găsit probe solide, precum înregistrări audio-video efectuate chiar de călugărul arhimandrit Jitaru, cu care îl ţinea „aproape” pe episcopul Bârlădeanu – pe numele de mirean, Onilă.

Mai precis, după clasarea efectivă, procurorul care a închis dosarul a făcut un referat în care a pomenit despre materialul din mass-media care semnala existenţa unor probe solide, au precizat sursele citate.

Ca urmare a acestui referat, DNA Iaşi ar fi scos la iveală plicul sigilat în care se afla proba ce avea să-i ruineze cariera episcopului de Huși. DNA Iaşi a găsit, la percheziţiile din dosarul de şantaj al lui Jitaru, chiar la acesta, un ceas de „spionaj”, cu cameră, pe care se afla stocat un videoclip. Mai precis, Jitaru „s-ar fi oferit”, fără să vrea, pe tavă procurorilor DNA.

Potrivit surselor noastre, proba se află acum depusă la dosarul de abuz sexual şi de viol, fapte care la care ar fi fost supuşi, în mod repetat, foştii elevi minori ai Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” din Huși, de către Corneliu Onilă, dar şi de către Sebastian Jitaru.

„Imagini în care apare un tânăr într-o baie împreună cu fostul episcop Onilă Cornel…”

„La data de 8 august 2019, DNA Serviciul Teritorial (ST) Iaşi a înaintat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi un referat în care se menţiona că o parte din suporturile optice ridicate la percheziţiile de la inculpatul Jitaru au fost înaintate Tribunalului Vaslui, iar un suport optic ridicat este arhivat la sediul DNA ST Iaşi, în plic sigilat.

Cu ocazia percheziţiilor de la inculpatul Jitaru a fost ridicat un ceas care conţine imagini în care apare un tânăr într-o baie împreună cu fostul episcop Onilă Cornel, acesta din urmă întreţinând un act sexual oral cu persoana menţionată anterior.

Se mai menţionează în referat că procurorul de caz ce a soluţionat cauza de şantaj a apreciat la momentul stabilirii soluţiei că nu se impune disjungerea cauzei penale şi că înregistrările respective nu au fost aduse la cunoştinţa organelor de urmărire competente”, se arată în dosarul procurorilor ieşeni. (VEZI ȘI: STENOGRAMA CARE SUSŢINE TEORIA PREMEDITĂRII FILMULEŢULUI XXX)

„Din teamă şi din ruşine, nu a putut declara iniţial adevărul”

Protagonistul, care abia acum are 20 de ani, a fost greu de convins să spună adevărul gol-goluţ în faţa anchetatorilor, pentru a face lumină în privinţa faptelor de acte sexuale cu minori, viol şi abuz sexual.

„Persoana care apare pe filmare a fost identificată în persoana numitului …. ….., în prezent în vârstă de 20 de ani.

Secvență din filmulețul cu care înalta față bisericească a fost șantajată

Deşi acesta a fost audiat în cauză şi anterior redeschiderii urmăririi penale, iniţial a refuzat să coopereze cu organele de cercetare penală, insistând că nu a existat nicio constrângere exercitată asupra sa şi că fost vorba despre o relaţie de natură homosexuală consimţită cu un bărbat adult, fost episcop de Huşi şi profesor în cadrul Seminarului Teologic Ioan Gură de Aur de la Huşi.

Victima a susţinut iniţial că episodul a fost consumat după ce a împlinit vârsta de 18 ani, fără a furniza explicaţii cu privire la motivul pentru care a înţeles să filmeze scenele de sex consimţit, fiind extrem de reticent în declaraţii şi refuzând colaboarea cu organele de cercetare penală. (NU RATA: CUM I-A ÎNDUPLECAT EX-EPISCOPUL DE HUȘI PE JUDECĂTORI SĂ ÎL LASE ÎN LIBERTATE. „TOȚI CEI CARE AU PROFITAT DE MINE M-AU…”)

Ulterior, fiind chemată în mod repetat de către organele de cercetare penală, victima a accceptat să vorbească deschis despre ce s-a întâmplat în realitate, prezentând o versiune total diferită de cea expusă iniţial, motivând că din teamă şi din ruşine nu a putut declara iniţial adevărul, fiind sub imperiul fricii şi al lipsei de încredere în sine”, se arată în dosar.

Un preot al Episcopiei a ştiut şi a tăcut sub pretextul secretului spovedaniei

În dosar au vorbit mai mulţi dintre cei apropiați situației scandaloase. Mărturia unuia dintre ei, preot, este grăitoare şi arată cum acesta a preferat să închidă ochii la cele ce se auzeau privind abuzurile sexuale de la Seminar, în loc să sesizeze de urgenţă autorităţile şi chiar conducerea BOR.

„Fiind audiat în cauză, acesta din urmă recunoaşte că ar fi aflat de abuzul sexual chiar de la băiat, însă în cadrul spoveadniei, ceea ce l-ar fi împiedicat să divulge acest lucru. Mai mult, directorul susţine că i-a cerut să stea de vorbă cu părinţii săi şi i-a spus că ar trebui să vină la el în calitate oficială, de profesor şi de director al seminarului pentru a-i aduce la cunoştinţă ce s-a întâmplat.

Spune martorul că i-a cerut, la o perioadă de timp, când elevul ….. …… dădea semne de stres şi indisciplină, respectiv după ce a spart, la un moment dat, uşa de la cămin cu piciorul, dirigintelui acestuia să stea de vorbă cu părinţii băiatului.

Fostul episcop al Huşilor

L-a întrebat atunci pe diriginte dacă şi el a auzit zvonuri că băiatul ar fi fost abuzat sexual şi răspunsul dirigintelui a fost unul afirmativ”, se arată în dosar.

Totodată, procurorii mai arată că directorul a devenit evaziv când a fost luat la rost de procurori şi întrebat dacă a urmărit ca dirigintele să discute cu părinţii copilului. Explicaţiile în faţa anchetatorilor au fost că „nu îşi mai aduce aminte” şi că nu a mai abordat vreodată subiectul privind situaţia elevului minor vreodată după acea discuţie.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.