Abatere de la lege în Vatra Dornei. Bărbat, amendat pentru că a mers la spălătorie deși este permis. MAI a explicat: „Agenții nu sunt mereu la curent cu ele”

Publicat: 15/04/2020 | 16:32

Un bărbat din Vatra Dornei a luat o amendă în valoare de 2000 de lei pentru că s-a deplasat cu mașina personală la o spălătorie auto din municipiul stațiune.

Contravenția a fost dată după ce ministrul de Interne a transmis clar și oficial că deplasările la spălătorie sunt permise, atunci când sunt necesare, prin completarea declarației pe propria răspundere la punctul care face referire la acoperirea necesităților persoanei,  scrie Monitorul de Suceava. 

Un gest nejustificat

Deși bărbatul avea declarația pe propria răspundere și a prezentat-o, agentul de la Poliția municipiului Vatra Dornei a rămas ferm pe poziții asta deși chiar colegul său de patrulă i-a sugerat că există o comunicare a MAI chiar pe tema spălătoriilor auto.

Sancțiunea a fost aplicată pe 12 aprilie, în jurul orei 17.00. Redăm mai jos parte din declarația bărbatului amendat:

„Am plecat de la domiciliu cu declarația pe proprie răspundere completată cu destinația Magazin Lidl, fiind cel mai apropiat, și apoi o spălătorie auto Self wash din imediata apropiere.

Am fost surprins la spălătorie de către un echipaj de politie și tratat ca un infractor. Le-am prezentat declarația și actul de identitate. Polițistul care m-a abordat cu o tonalitate vădit agresivă și arogantă mi-a explicat că nu am ce căuta acolo, că spălătoriile auto sunt destinate doar poliției, salvării și taximetriștilor și că dorește să mă amendeze.

A fost avertizat de colegul de patrulă

Am încercat să-i explic de precizările oficiale ale MAI, dar agentul în cauză mi-a spus că nu îl interesează ce spune Velea sau prim-ministrul sau ce scrie pe pagina oficială a MAI și că dacă în ordonanță nu scrie negru pe alb că ai voie la spălătorie, el mă amendează și că scopul lui este de a aplica doar ordonanțele militare.

Colegul său între timp a căutat pe telefon textul publicat și a încercat să i-l arate, dar acesta a rămas ferm pe poziție. Colegul părea că nu este întru totul de acord cu acțiunile agentului cu pricina, drept urmare s-a retras în mașină”.

Sigur că unele din declarațiile celui amendat pot fi subiective, mai ales că între cei doi a fost și un schimb de „amabilități”, însă în procesul verbal scrie negru pe alb următoarele: ”a fost depistat pe strada Republicii din municipiul Vatra Dornei, la spălătoria auto…, efectuând activități de cosmetizare a autovehiculului, acestea nefiind prevăzute ca motive de a circula în afara locuinței”.

Acuzațiile amendatului

Totodată, bărbatul mai acuză și că polițistul a stat la mai puțin de un metru de el, i-a reținut buletinul mai bine de jumătate de oră pentru verificări, fără a-l dezinfecta apoi și i-a înmânat un pix ”ronțăit” pentru a semna procesul verbal.

Polițiștii spun că se ajunge la astfel de situații pentru că prevederile care vin de la MAI se schimbă foarte des, iar agenții care sunt mai tot timpul pe străzi nu sunt mereu la curent cu ele.

Așa s-ar fi întâmplat și în acest caz, deși polițistul ar fi trebuit poate să se intereseze un pic, mai ales că a fost avertizat de noile prevederi.

În Ordonanțele Militare în vigoare nu se precizează într-adevăr că se poate merge la spălătoria auto, însă pe de altă parte MAI a comunicat oficial că se poate.