A revenit declaraţia pe propria răspundere, în România! Cine e obligat să o completeze şi cum

Publicat: 24/06/2020 | 12:03

Pandemia de coronavirus pare să fie departe de a se încheia, iar autorităţile iau măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea virusului. Astfel, declaraţia pe proprie răspundere a revenit într-o nouă formă, pentru cei care intră în ţară.

Declaraţie pe proprie răspundere pentru cei care intră în ţară pe Aeroportul Otopeni

Mai exact, cei care ajung în România prin Aeroportul Internaţional Henri Coandă (Otopeni) vor trebui să completeze online o declaraţie epidemiologică. Aceasta se face exclusiv pentru cei care ajung pe acest aeroport, prin intermediul unei aplicaţii care a fost dezvoltată de STS şi ONG-ul Citizen next.

Concret, este vorba despre un chestionar online, care poate fi completat pe orice dispozitic electronic conectat la Internet. Datele, care sunt declarate pe proprie răspundere, sunt necesare pentru ca direcţiile de sănătate publică să ia măsuri, dacă acestea se impun. Pasagerii care ajung pe Otopeni trebuie să ştie că pot transmite aceste date chiar odată cu planificarea călătoriei pentru România. Autorităţile sunt de părere că prin această metodă se reduce riscul de răspândire a SARS-CoV-2.

Declaraţia pe proprie răspundere poate fi completată accesând platforma https://chestionar.stsisp.ro/.

Cazurile de coronavirus, în creştere alarmantă în ţară

Deşi credeam că am scăpat de coronavirus, iată că cifrele din ultimele zile par să ne contrazică. Numărul celor infectaţi cu COVID 19 a crescut alarmant, iar măsurile de relaxare pregătite pentru această vară ar putea fi anulate sau amânate.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că în cazul în care va continua această evoluţie nefavorabilă, autorităţile ar putea impune noi restricţii în zonele în care se observă transmitere comunitară accentuată.

„Când vedem o rată de dublare a cazurilor într-un anumit loc şi care persistă zile la rând, atunci gândim că acolo există o transmitere comunitară accentuată şi trebuie să limităm această transmitere prin izolarea zonei”, a mai precizat Nelu Tătaru.

Ministrul consideră că s-a ajuns la această situaţie şi pentru că foarte mulţi oameni nu mai respectă recomandările autorităţilor şi au renunţat complet la respectarea măsurilor de precauţie, cum ar fi purtarea măştii sau distanţarea socială.