A murit scriitorul britanic John le Carré! A fost maestrul romanelor de spionaj

Publicat: 14/12/2020 | 07:17

Scriitorul britanic John le Carré, considerat un maestru al romanelor de spionaj, a murit. Se confrunta cu o boală severă,pneumonia, care l-a și răpus, de altfel, la 89 de ani.

Decesul lui John le Carré a fost anunțat de agentul său literar, fiind apoi confirmat de familie, care a precizat că a intervenit sâmbătă noapte, în urma unei pneumonii, după „o perioadă scurtă de boală”, informează BBC News, citat de digi24.ro. Familia precizează că diagnosticul nu a avut legătură cu COVID-19.

A murit scriitorul britanic John le Carré! Anunțul făcut de familie

John le Carré a fost însă un pseudonim literar al autorului unor romane binecunoscute în întreaga lume, unele dintre ele deja ecranizate. Pe numele său adevărat David John Moore Cornwell, născut la 19 octombrie 1931 în Poole (Dorset), el a lucrat în anii 1950 şi 1960 pentru serviciile britanice MI5 şi MI6, iar în cărțile sale și-a valorificat propria experiență de spion. A urmat cursurile universităților din Berna și Oxford, a predat la Eton și a lucrat cinci ani, între 1959–1964, pentru British Foreign Service, activând în Germania. În 1961 a început să scrie romane sub pseudonimul care l-a consacrat, John le Carré. Cea de-a treia carte a sa, „Spionul care a ieșit din joc” (The Spy who Came în from the Cold), i-a asigurat o reputație internațională.

Le Carré a scris 25 de cărți, unele transformate în filme („The Constant Gardener”, „The Tailor of Panama”, „Tinker, Tailor, Soldier, Spy”), în timp ce „The Night Manager” a devenit un serial de succes la BBC.

Jonny Geller, agentul său literar, spune că John le Carré  a fost „un gigant incontestabil al literaturii engleze”, care „a definit epoca Războiului Rece și a spus fără frică adevărul despre putere”. „Am pierdut o mare figură a literaturii engleze, un om de o mare înțelepciune, bunătate, umor și inteligență”, a declarat Geller.