A murit Bernie Madoff, unul dintre cei mai mari escroci din istorie. A „sărăcit” unii dintre cei mai bogați oameni din SUA

Publicat: 14/04/2021 | 20:10

Bernie Madoff, de profesie finanțist pe Wall Street, creatorul celei mai ample scheme Ponzi din istorie, a încetat din viață din cauze naturale, la 82 de ani.

Cauza morții a fost comunicată de către o sursă anonimă, citată de Associated Press. Madoff avea insuficiență renală, hipertensiune și probleme cardiace, Madoff a murit la Centrul Medical Federal din Butner, aparent din cauze naturale.

Sursa nu a fost autorizată să vorbească public despre acest caz și a făcut declarații pentru AP sub protecția anonimatului.

Anul trecut, avocații lui Madoff au solicitat eliberarea din închisoare a clientului lor, în vârstă de 82 de ani, din cauza pandemiei de COVID-19. Cererea a fost respinsă.

Cine a fost cel mai mare hoț de pe Wall Street

Considerat unul dintre cei mai mari escroci de bursă din istorie, Madoff s-a născut la New York în 1938, iar în 1960 a fondat o firmă de brokeraj care a devenit în cele din urmă Bernard L. Madoff Investment Securities, informează Business Insider.

În timpul crizei economice din perioada 2007-2009, autoritățile au descoperit că Madoff a delapidat, de-a lungul a 48 de ani de activitate, 65 de miliarde de dolari.

Finanțistul și-a făcut timp de mulți ani la rând, prietenii strânse cu principalii jucători din sectorul financiar și și-a folosit această rețea de cunoștințe pentru a crea ceea ce a devenit cel mai mare caz de fraudă financiară din istoria SUA.

Concret, Bernie Madoff și-a convins numeroși prieteni bogați să devină investitori în firma sa, și a obținut de la aceștia recomandări pentru ca și alți investitori să se implice în afacere. El s-a apropiat de reprezentanți ai autorităților de reglementare din industria financiară.

A „sărăcit” unuii dintre cei mai bogați americani

Renumele celor care au investit în compania lui Madoff a dus la o creștere a vizibilității acesteia, ceea ce i-a determinat și pe alți oameni cu bani să investească în această schemă.

În timp a atras investiții de la politicieni, directori de corporații, celebrități de la Hollywood, organizații non-profit, fonduri de pensii și universități.

Timp de mai mulți ani, toți investitorii s-au bucurat de profituri mari, dar nu suficient de ridicate pentru a trezi suspiciuni pe scară largă.

Dar, în realitate, profiturile investitorilor nu veneau din investiții la burse, ci dintr-o schemă de tip Ponzi de proporții colosale.

Printre păgubiți s-au numărat jurnalistul Larry King, Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel și supraviețuitor al Holocaustului și Fred Wilpon, proprietarul New York Mets.

Frauda realizată de Madoff a depășit cu ușurință toate escrocheriile anterioare, inclusiv cea a lui Charles Ponzi, în urmă cu un secol. La vârsta de 71 de ani, Madoff a fost judecat, găsit vinovat pentru 11 capete de acuzare și condamnat la 150 de ani de închisoare, scrie Gândul.ro.