A fost descoperită o nouă posibilă metodă de prevenție împotriva coronavirusului. Are legătură cu sistemul de canalizare

Publicat: 02/04/2020 | 22:40

O echipă de cercetători din Olanda a depistat coronavirusul SARS-CoV-2 într-un sistem de canalizare înainte de apariția primelor cazuri confirmate, iar această descoperire ar ajuta la crearea unui sisem de de avertizare privind o eventuală transmitere, în comunităţi, a bolii COVID-19.

Potrivit Boomberg, monitorizarea sistemelor de canalizare este un instrument bun pentru verificarea circulaţiei coronavirusului în comunităţi, în principal în zonele urbane.

Cum este eliminat SARS-CoV-2

De cele mai multe ori, coranavirusul SARS-CoV-2 este eliminat prin excremente de către persoanele bolnave. Chiar dacă este improbabil ca sistemul de canalizare să devină o rută importantă de transmitere a bolii, circulaţia din ce în ce mai mare a patogenului în comunităţi va amplifica posibilitatea scurgerii în sistemele de canalizare, au precizat reprezentanţii echipei de cercetători.

Practic, olandezii au descoperit material genetic specific coronavirusului într-o staţie de tratare a apelor reziduale din Amersfoort, pe 5 martie, înainte ca în oraşul situat la circa 50 de kilometri de Amsterdam să fie raportate primele cazuri de infectare.

Primul caz confirmat și primele bănuieli

Autorităţile olandeze au confirmat primul caz de COVID-19 pe 27 februarie, iar după câteva zile angajaţi din sistemul medical s-au îmbolnăvit într-o zonă din sudul ţării, un indiciu privind transmiterea comunitară.

Este pentru prima dată când coronavirusul SARS-CoV-2 a fost depistat în canalizare. Monitorizarea sistemelor de canalizare poate fi utilizată ca metodă de avertizare privind apariţia sau reapariţia COVID-19 în oraşe, afirmă oamenii de ştiinţă.

„Detectarea virusului în canalizare, chiar şi în cazurile în care prevalenţa COVID-19 este scăzută, arată că monitorizarea sistemelor de canalizare poate fi un instrument sensibil pentru depistarea circulaţiei virusului în rândul populaţiei”, precizează cercetătorii.