A fost adoptată prima rectificare bugetară din 2020! Ce instituții primesc bani în plus și pentru ce

Publicat: 15/04/2020 | 22:59

A fost adoptată prima rectificare bugetară din 2020 de către Guvernul României! Potrivit documentului, deficitul bugetar este estimat la 6,7% din PIB, pe fondul scăderii încasărilor cu aproape 20 de miliarde de lei și a creșterii cheltuielilor bugetare. La rectificare primesc bani 8 ministere printre care Munca, Sănătatea, Transporturile sau Internele, dar și STS, SRI, ANSVSA și Academia Română. Banii pentru SRI și Academia Română sunt destinați spitalelor din subordinea acestor instituții.

Citește și: E oficial! Legea educației a fost modificată: vom avea admitere online la facultate

A fost adoptată prima rectificare bugetară din 2020

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind rectificarea Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor de stat pentru anul 2020, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

“Bugetul general consolidat ar putea înregistra în acest an un deficit de 6,7% din Produsul Intern Brut revizuit după declanșarea crizei coronavirus, care a condus la un efort suplimentar la nivel bugetar de aproximativ 3% din PIB față de proiecția inițială”, se arată în documentul Guvernului României.

În această seară, la finalul şedinţei de Guvern, Ionel Dancă a declarat: “Rectificarea bugetară pentru anul 2020 creşte alocările în zona de Sănătate, Muncă, Finanţe, Ordine şi Siguranţă publică şi Lucrări publice. Sunt avute în vedere, în principal, asigurarea resurselor bugetare necesare pentru finanţarea măsurilor de sprijin economic adoptate de Guvern în ultima perioadă, respectiv finanţarea schemei de garantare pentru credite pentru capital de lucru şi credite pentru investiţii destinate IMM-urilor prin Fondul Naţional de Garantare şi Creditare a IMM-urilor, finanţarea acestei scheme urcă de la 5 miliarde de lei la 15 miliarde de lei şi, în cadrul acestei scheme, IMM-urile pot beneficia de credite cu dobândă subvenţionată 100%, dobândă zero şi comisioane de administrare zero până la sfârşitul acestui an”.

Nu rata: Toți oamenii din România trebuie să afle! Recomandările privind conduita de prevenție a infectării cu noul coronavirus în perioada Sărbătorilor Pascale

Șeful Cancelariei premierului a precizat că prin rectificare sunt prevăzute şi “alocările bugetare necesare pentru plata indemnizaţiei de şomaj tehnic pentru salariaţii care în această perioadă au contractele de muncă suspendate, cât şi pentru persoanele care prestează servicii în baza altor forme contractuale, precum persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau persoanele prevăzute la categoria alţi profesionişti în Codul Civil Pentru aceştia au fost alocate sumele necesare pentru plata indemnizaţiei de şomaj tehnic, respectiv 4 miliarde de lei pentru ANOFM care face plăţile pentru salariaţii cu contractele de muncă suspendate şi 1,9 miliarde de lei pentru celelalte categorii de beneficiar”.