A apărut prima platformă de schimb de date privind COVID-19, pentru cercetători. Ce își propune specialiștii să realizaze

Publicat: 21/04/2020 | 16:20

Comisia Europeană (CE) a lansat pe 20 aprilie, împreună cu alți parteneri prima platformă europeană de date privind COVID-19 pentru a permite colectarea rapidă şi schimbul datelor de cercetare disponibile.

Platforma, care face parte din planul de acţiune ERAvsCorona, reprezintă o etapă suplimentară în eforturile Uniunii Europene (UE) de a sprijini cercetătorii din Europa şi din întreaga lume în lupta împotriva coronavirusului, informează marţi un comunicat de presă al Comisiei.

„Prin eforturile noastre comune, vom înţelege, vom diagnostica şi, în cele din urmă, vom învinge pandemia”, a declarat Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, potrivit Agerpres.ro.

La ce este utilă

Potrivit aceleași surse, noua platformă va oferi un mediu european şi mondial deschis în care cercetătorii vor putea stoca şi distribui seturi de date, cum ar fi secvenţe de ADN, structuri proteice, date din cercetările preclinice şi studiile clinice, precum şi date epidemiologice.

Comunicatul notează că platforma europeană de date privind COVID-19 se aliniază la principiile stabilite în Declaraţia privind schimbul de date în caz de urgenţă în domeniul sănătăţii publice şi accentuează angajamentul Comisiei pentru date de cercetare deschise şi ştiinţă deschisă, al cărui scop este o ştiinţă mai eficientă, mai fiabilă şi care produce răspunsuri adecvate la provocările societale.

Planul de acţiune ERAvsCorona, aprobat la 7 aprilie a.c de miniştrii inovării şi ai cercetării din toate cele 27 de state membre ale UE, stabileşte 10 acţiuni prioritare, bazate pe coordonare strânsă, cooperare, schimb de date şi eforturi comune de finanţare între Comisie şi statele membre, pe principiile esenţiale ale Spaţiului european de cercetare.

Măsuri ferme de acțiune

UE ia măsuri ferme de combatere a pandemiei, asigură comunicatul. Pe baza investiţiilor pe termen lung efectuate înainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus (prin intermediul PC7 & Orizont 2020), inclusiv în ceea ce priveşte supravegherea şi pregătirea, UE a mobilizat rapid 48,2 milioane EUR pentru 18 proiecte de cercetare preselecţionate, care lucrează în prezent la teste de diagnosticare rapidă în proximitatea pacientului, la tratamente noi, la noi vaccinuri, precum şi la epidemiologie şi la modelare pentru îmbunătăţirea pregătirii şi a reacţiei la focare. Proiectele implică 151 de echipe de cercetare din întreaga lume.

În plus, UE a mobilizat fonduri publice şi private în valoare de până la 90 de milioane EUR prin intermediul Iniţiativei privind medicamentele inovatoare şi a oferit sprijin financiar în valoare de până la 80 de milioane EUR companiei inovatoare CureVac pentru a ajuta la mărirea capacităţii de dezvoltare şi producţie a unui vaccin împotriva coronavirusului.

O cerere recentă de oferte în valoare de 164 de milioane EUR lansată prin instrumentul Accelerator al Consiliului european pentru inovare a atras un număr semnificativ de întreprinderi nou-înfiinţate şi de IMM-uri cu inovaţii care ar putea contribui, de asemenea, la combaterea pandemiei.

În acelaşi timp, peste 50 de proiecte ale Consiliului European pentru Cercetare în curs de desfăşurare sau finalizate contribuie la răspunsul la pandemie prin furnizarea de informaţii din mai multe domenii ştiinţifice diferite (virologie, epidemiologie, imunologie, sănătate publică, dispozitive medicale, comportament social, gestionarea crizelor).