2021, unul dintre cei mai fierbinți ani! Al șaptelea an consecutiv cu temperaturi ridicate

Publicat: 31/12/2020 | 18:05

Anul 2021 o să fie unul dintre cei mai călduroși ani. Acesta va fi al șaptelea an consecutiv cu temperaturi care au fost în general cu 1 grad Celsius mai ridicate decât nivelurile preindustriale, transmite ANM.

Serviciul meteorologic britanic, Met Office, estimează că temperatura medie globală a aerului în anul 2021 va fi cu 0,91-1,15 grade Celsius (cu o estimare centrală de 1,03 ° C) mai mare, peste media perioadei preindustriale (1850-1900). (CITEȘTE ȘI: PROGNOZA METEO ANM DE REVELION! CUM VA FI VREMEA ÎN PERIOADA 28 DECEMBRIE-10 IANUARIE, ÎN TOATE REGIUNILE)

„Datorită influenței La Niña în Pacificul tropical temperatura apei oceanului este cu 1.0-2.0 °C sub medie și în aceste condiții potrivit Met Office temperatura medie globală a aerului în 2021 va fi puțin sub cea din anii precedenți (începând cu 2015). La Niña este opusul El Niño și are un efect temporar de răcire asupra temperaturii medii globale”, arată Administrația Națională de Meteorologie.

„Variabilitatea ciclului La Niña / El Niño este al doilea factor cel mai important în determinarea temperaturii Pământului, în același timp însă temperatura este puternic influențată și de creșterea conținutului gazelor cu efect de seră din atmosferă”, a declarat Dr. Nick Dunstone, om de știință Met Office.

2021, unul dintre cei mai fierbinți ani

Seria celor mai calzi ani a început în 2015, primul an când temperatura globală a aerului a depășit cu 1 grad Celsius perioada preindustrială (1850-1900). Prognoza pentru 2021 se bazează pe factorii cheie ai climatului global, dar nu include evenimente imprevizibile, cum ar fi erupții vulcanice mari, care ar provoca o răcire temporară, potrivit ANM. (VEZI ȘI: ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ AR PUTEA DUCE LA ALTE PANDEMII!? CE AU DESCOPERIT CERCETĂTORII)

„Prognoza temperaturii medii globale a aerului pentru 2021 este o valoare medie pe toată planeta. Unele locații se încălzesc mai rapid decât altele. De exemplu, Arctica se încălzește de două ori mai mult față de celelalte regiuni”, a mai spus Dr. Doug Smith, unul dintre experții climatologi Met Office.