1500 de români aduși din Italia la Mamaia, puși în pericol? Autoritățile locale reacționează: „Este un act iresponsabil, fără precedent”

Publicat: 21/03/2020 | 12:25

Începând de sâmbătă, 1500 de români, repatriați din Italia, vor ajunge cu mai multe aeronave pe aeroportul „Mihail Kogălniceanu” din Constanța. Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, spune că gestul este unul iresponsabil.

Consiliul județean a anunțat că peste 1500 de români „captivi” vor ajunge în Constanța. Transportul umanitar este realizat de Ministerul Afacerilor Externe și aprobat de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, și de șeful DSU, Raed Arafat. Românii repatriați ar urma să fie duși automat în carantină în mai multe hoteluri din stațiunea Mamaia, potrivit Mediafax.

Critici la adresa Guvernului

Horia Țuțuianu a criticat dur decizia Guvernului susținând, prin intermediul unei postări pe Facebook, că această măsura ar putea izola județul Constanța pentru că acesta nu are capacitatea medicală – număr de paturi, teste, echipamente – pentru un asemenea flux de oameni.

„Lipsa testelor, a disponibilului de paturi, a echipamentelor necesare într-o situație atât de gravă – conduce la o criză sanitară și umanitară. Este un act iresponsabil, fără precedent! Constanța va deveni un județ izolat”, a scris Horia Țuțuianu.

Apel la președintele Iohannis

Totodată, Țuțuianu i-a cerut ajutorul președintelui țării: „Fac apel la președintele Iohannis, la Guvernul României să ia măsurile care se impun și să nu transforme Constanța într-un județ izolat. Oamenii trebuie triați epidemiologic și transportați în mod asistat în județele de unde provin”, a mai scris șeful Consiliului Județean Constanța.

Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța este unul dintre cele 7 centre din România în care pot fi tratate persoanele infectate cu Coronavirus.